459 четения

Осем нови специалности заявиха училищата в областта

За първи път с предложения за професии участват и работодателски организации

 

ОСЕМ НОВИ ПРОФЕСИИ СА ЗАЯВИЛИ УЧИЛИЩАТА В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И ЗА ПЪРВИ ПЪТ С ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАЗЛИЧНИ СПЕЦИАЛНОСТИ участват и работодателски организации. Това каза вчера началникът на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личева. „Тази година подходихме малко по по-различен начин и се радвам, че директорите на професионалните гимназии приеха този подход и се справиха отлично. Исках, преди да заявят идеите си за нови специалности, те да се срещнат с работодателите в съответната община и заедно да преценят от какви кадри има нужда. Благодарение на това се появиха и предложенията за нови специалности, които излязоха от работодателски организации“, коментира инж. Розалия Личева. Тя уточни, че всички идеи за нови професии са получили положителни становища от Регионалното управление на образованието и предстои да бъдат защитени и пред Министерството на образованието и науката.

„Водно строителство“ е новата специалност, предложена от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“ във Велико Търново. В областния град има още една гимназия, която е подала заявление за различна професия, и това е Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“. Екипът на училището иска да направи паралелка по специалността „Рекламна графика“. Професията допълва спектъра от останалите специалности, ориентирани към туристическия бранш, затова и получава подкрепата ни, коментира още Розалия Личева.

Две училища в Павликени също са подали искане за нови професии. СУ „Бачо Киро“ се надява да събере ученици, които да учат компютърна графика, при това специалността е в дуалната форма на обучение. Професионалната гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски“ в Павликени е заявила нова специалност „Машини и системи с цифрово-програмно управление“. Специалността е в дуална форма на обучение и е съгласувана с всички работодатели в общината, така че да удовлетворява нуждата от работници в повечето големи предприятия. Това е третата нова специалност в тази гимназия за последните четири – пет години, показва справката на Регионалния инспекторат по образование.

Именно там миналата година за първи път беше разкрита специалност в сферата „Технолози в хранително-вкусовата промишленост”. Професията е „Производител на мляко и млечни продукти“ в дуална форма на обучение. В същата сфера тази година иска да обучава ученици и СУ „Максим Райкович“ в Лясковец. Екипът на гимназията е заявил паралелка за производство на месо и месни продукти и риба.

Професионалната гимназия „Алеко Константинов“ е заявила специалността „Електрообзавеждане на производството“, нова специалност – „Автотранспортна техника“, искат и в Професионалната гимназия в Златарица.

Нова професия искат и в СУ „Св. Климент Охридски“ в Сухиндол. Училището търси ученици, които да учат специалност „Производство на хляб и хлебни изделия“.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *