Ремонтират с 1,5 млн. европари един от символите на старата столица

Художествената галерия „Борис Денев“ става модерен културен център

 

ЗА 1,5 МЛН. РЕМОНТИРАТ ЕДИН ОТ СИМВОЛИТЕ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО – ХУДОЖЕСТВЕНАТА ГАЛЕРИЯ „БОРИС ДЕНЕВ“. От Общината обявиха обществена поръчка за избор на изпълнител, като покани да се включат в процедурата, представяйки оферти, са отправени към три от водещите местни фирми – „Планекс инфраструктура“, „Инфраинженеринг“ и „Еврокорект“, разбра „Борба“. Реконструкцията стартира през пролетта и трябва да приключи до края на годината, а финансирането е по европроект.

Според спецификациите градската картинна галерия ще бъде санирана, но така, че да не се нарушава цялостната визия на сградата, облепена с бигор. Галерията е строена през далечната 1928 г., а през 1985 г. по настояване на Общонародния комитет за развитие на Велико Търново е правен и последният й ремонт. Изграждане на вътрешна топлоизолация, смяна на дограма и пълна подмяна на отоплителната система са само част от мерките, които се предвиждат. Ново осветление, климатизация и отопление с термопомпа и интериорни ремонти са предвидени още в галерията. След преустройството галерията в местността Боруна ще бъде превърната в модерен център за изкуства и ще бъде включена в общи туристически маршрути на България и Румъния.

Договорът за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ бе подписан преди година от кмета на Велико Търново Даниел Панов в Секретариата на трансграничната програма, базиран в румънския град Кълъраш.

Проектът, по който Търновската община е успяла да спечели финансиране, се нарича „Изкуство и култура – общи трансгранични активи в подкрепа на устойчивото развитие на туризма“. Той ще бъде реализиран в партньорство с Община Калафат, област Долж, Румъния, и с фондация „Лице за изкуство и култура“ – Плевен. Общата му продължителност е 36 месеца от подписването на договора за финансиране. Общата стойност на инвестиционното намерение е 1 487 271 евро за всички партньори, като бюджетът на Община Велико Търново възлиза на почти 750 000 евро. Финансирането е по програма „ИНТЕРРЕГ V-A Румъния – България“ 2014 – 2020.

По този проект едновременно ще работят Художествената галерия във Велико Търново и дворецът музей „Маринку“ в Калафат. Когато ремонтите в двете културни институции приключат, те ще работят по съвместни програми и по съвместен туристически маршрут. За целта ще бъдат организирани и популяризирани съвместни инициативи – изложби, артпрояви и събития, които ще бъдат обединени в специален календар. Ще бъде създаден също нов туристически продукт с тематични маршрути за посетителите от двете страни на р. Дунав и в Централна България, включително пет общи туристически услуги. Ще има и нов каталог на нематериалното културно наследство.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимка Ростислав ГРЪНЧАРОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *