2151 четения

Съседи спасиха несретник от измръзване и смърт, Христо Атанасов го приюти в Леденик

ТЪРНОВЦИ, КОИТО ЖИВЕЯТ В КВ. „ВАРУША“, СПАСИХА ОТ ИЗМРЪЗВАНЕ СВОЙ СЪСЕД И ГО ОТКАРАХА В ПРИЮТА НА ХРИСТО АТАНАСОВ В ЛЕДЕНИК. Хората намерили 69-годишния Недялко Иванов на улицата, бос и само по пуловер, и го прибрали, за да не умре от студ. „Почудихме се какво да го правим и къде да го заведем и се сетих за Христо Атанасов. На него му имам доверие, знам, че се грижи добре за несретниците, които приютява, и затова му се обадих. Той веднага се отзова и каза, че единственото му условие е човекът да поддържа хигиена“, разказва Янка Пашова, една от спасителките на несретника. Тя и съседите й веднага се организирали и събрали малко дрехи и тоалетни принадлежности за Недялко. „Отидохме да го видим на следващия ден и да му занесем, каквото сме успели да посъберем за него. А и успяхме да намерим в къщата му здравната му книжка и решението от ТЕЛК, което има. Само за 24 часа този човек беше придобил друг вид вече и изглеждаше жив“, признава още г-жа Пашова.

„Когато го докараха, беше с посинели ръце и крака, брадясал, мръсен… Какво да ти кажа. Изкъпахме го, нахранихме го и стоплихме. Като легна да спи, 12 – 13 часа не мръдна и не стана от леглото“, разказва Христо Атанасов, който в момента се грижи за още 20 мъже и жени в приюта си в Леденик.

Няколко дни вече Христо обикаля институциите и се опитва да събере информация за поредния човек, когото прибира от улицата. Разбрал е, че Недялко е работил като стругар в Националния военен университет и че заради алкохола е затънал толкова много. От съседите му знае и че е роден през 1951 г. „Ходих в „Социални грижи”, там ми казаха, че той има пенсия от 370 лв., че една жена – негова съседка, му е помагала досега в най-елементарните ежедневни нужди. Разбрах, че има брат, който не иска да чуе за него, има и снаха, с която се надявам да се свържа, за да мога съвсем законно да го прибера при мен и да се грижа аз за него“, обяснява Христо Атанасов. И признава, че най-големият проблем засега остава липсващата лична карта на Недялко.

И съседите, които са го прибрали преди няколко дни, и самият Христо Атанасов са ходили в къщата на несретника, за да търсят документа му за самоличност. „Тя, къщата… разграден двор. Вратата се държи на една панта, прозорците ги няма. Навсякъде вестници, кашони, мръсно. Голяма мизерия. Не успяхме в тази ужасия да открием личните му документи“, казва Янка Пашова, която обяснява, че нещастникът живеел на „Поборническа“, близо до кварталното читалище „П. Р. Славейков“.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *