Английско семейство развива успешно хотел за домашни любимци в Бряговица

Чарлз и Джанис Майер се радват на чуждестранни и български клиенти, които им поверяват с месеци своите кучета и котки

 

Чарлз и Джанис Майер откриха оазис на спокойствието и щастието в Бряговица. Двамата се заселили в стражишкото село преди 11 години и превърнали своя имот в хотел за домашни любимци. Днес английското семейство се наслаждава на живота в компанията на десетки четириноги и дори не иска да си спомня за стреса и напрегнатото ежедневие в родината им. С нетърпение очакват и единият им син да се премести при тях и да вкуси от качествения живот, както те го наричат.

„Бяхме уморени от забързания живот и политическата ситуация в Англия. Ходихме на пътешествие в Южна Африка и това бе първоначалният ни замисъл – да останем там, но го отложихме. След като децата ни завършиха училище, решихме да изберем някоя европейска страна за нов дом“, споделя Чарлз.

Преди да купят къщата в Бряговица, не знаели нищо за България, но след като се преместили, се влюбили в страната. Освен приятния климат, красивата природа и чист въздух били очаровани от сплотеността на хората и гостоприемството им.

„Хареса ми това, че тук се грижите един за друг. Сега познавам добре съседите си, а в Англия живяхме 12 години до едно семейство, за което не знаехме нищо. Сегашните ни съседи са прекрасни. В началото не разбираха какво точно правим, но сега много ни подкрепят“, заяви Джанис.

Съпругът й служил 23 години в британската армия, а след това работил като социален работник в дом за деца с аутизъм. Тя пък е компютърен програмист, но преди да дойде в България, била част от системата на Спешната помощ в Шотландия.

„В Англия имахме куче и всеки път, когато идвахме до България, докато се пренесем окончателно, трябваше да го оставяме в хотел за домашни любимци. Започнахме да търсим такова място и в България, но не открихме. Дойде ни идеята, че това е нещо, което можем да направим тук. Нашият хотел за домашни любимци съществува вече 8 години. В началото клиентите ни бяха предимно чужденци, но с времето и много местни започнаха да оставят своите животни“, увери тя.

Двамата споделят, че хората в Бряговица не можели да възприемат начинанието им, тъй като всички местни обработват земята към къщите си, за да произвеждат зеленчуци и плодове, а те изцяло я предоставят на домашните любимци. Въпреки това не са имали колебания дали идеята им ще има успех, тъй като, преди да започнат, проучили региона и разбрали, че в областта живеят много чужденци и почти всички имат кучета и котки. Чарлз и Джанис обожават контакта с животните и създават връзка с всяко от тях. По тази причина често тъгуват за опашатите, които остават много време в хотела и след това стопаните им си ги приберат.

За Рождество Христово и Нова година се грижили за 18 кучета и 5 котки. Поглезили ги с празнично меню, за да се почувстват и те специални. Домашните любимци похапнали пиле с ориз и си спестили стреса от фойерверки и пиратки.

Семейство Майер се чувства отлично в България и няма намерение да се връща в родината си. Съпрузите споделят, че в Англия има много проблеми, които създават сериозни трудности на тамошните. Откриват недостатъци на политическата, здравната, образователната и полицейската система.

„В Англия работиш непрекъснато, а накрая на месеца за теб не остават пари. Ежедневието е съпроводено с голям стрес и напрежение. Въпреки че заплатите са по-големи, разходите са огромни и не можеш да спестиш“, увери Чарлз.

Най-впечатлени са от здравеопазването в България, тъй като през последните шест години на Чарлз му направили две онкологични операции. Диагностицирането и интервенциите се случили за дни.

„В Англия може да чакаш с месеци и дори година само за да те консултира доктор. Ако бях в родината си в това състояние, вече щях да съм мъртъв. Да, болниците тук не са най-модерните, но обслужването и професионализмът на лекарите и медицинските сестри е впечатляващо.

Същото се случило и със съпругата му, която била оперирана само три дни след диагностициране на туморно образувание. За същата интервенция в Кралството се чака три години, твърдят те.

Споделят, че с идването си в Бряговица са удължили живота си с 10 години. Не бързат заникъде, имат много приятели и обичат да прекарват свободното си време на верандата на къщата си, където пият чай, докато се наслаждават на гледката към Балкана.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

2 thoughts on “Английско семейство развива успешно хотел за домашни любимци в Бряговица

  • 08.01.2020 в 15:48
    Permalink

    Това със здравеопазването е странно при условие,че средната продължителност на живота във Великобритания по официална статистика е 79,4 г. и е на 22 вмясто в света,за разлика от България където сме 72,7 г. и сме на 87 място.Или изводът може би е … колкото по малко те „здравеопазват“ и те тъпчат с всякакви химии,толкова повече живееш…то друго обяснение няма.Тук видно достъпността води до обратни последици.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.