130 четения

Доколко са наследствени сърдечните заболявания

Днес разпознаваме множество заболявания със значима наследствена компонента в техния произход. Сърдечносъдовите болести също са част от тях и познаването на тази „черна графа“ в семейната история ни позволява по-точно да предвидим индивидуалния риск за пациента и съответно да се проведе по-качествена профилактика.

Наследственост и сърдечни болести
Доказано е, че определени генетични фактори могат да имат роля в появата и задълбочаването на сърдечносъдовите заболявания. Генетичните мутации могат да се разделят на два вида – ново възникващи (за първи път появили се при човека) и унаследени такива, предадени ни от родителите, редом с другите ни качества като цвят на косата, ръст и темперамент.
Каква обаче е връзката от единична точкова мутация в ДНК до възникването на болест? Такива промени в генетичната ни информация водят до различни дисфункции. Например промяна в метаболизма на холестерола, понижена устойчивост на стените на кръвоносните съдове, промяна в проводимостта на възбудния сигнал (за съкращения) между клетките на миокарда и много други. По този начин можем да кажем, че генните вариации са значим рисков фактор за болести на сърцето.

Генетична компонента за различните болести
Както рак на гърдата, на яйчника, на дебелото черво, алергиите, астмата, диабета, остеопорозата, така и множество от наблюдаваните сърдечносъдови болести имат генетична компонента.

Инфаркт на миокарда
Проучване, проведено сред близо 8000 души  в Европа между 43- и 52-годишна възраст за период от 23 години разкрива интересна закономерност. След премахване на известните рискови фактори, класически асоциирани с инфаркта (тютюнопушене, артериална хипертония, наднормено тегло, диабет, високо ниво на холестерола), рискът от внезапна сърдечна смърт е бил два пъти по-висок при тези хора, при които някой от родителите им е починал по този начин. Нещо повече, и родител, и наследник, са почивали на сходна възраст.

Нарушения на сърдечния ритъм
Рисковете от предсърдно мъждене или тежките сърдечни аритмии са увеличени близо 3 пъти, ако някой от родителите на човека страда от същото нарушение.

Клапни пороци
Някои банални форми като недостатъчност на митралната клапа при пролапс, както и калцификацията на аортната клапа понякога показват наследственост.

Сърдечна недостатъчност
Това често заболяване също има наследствена компонента като рискът за децата на родители с болестта е 3 пъти по-голям.

Атеросклероза
При нея наследственоста се отнася по-скоро до рисковите фактори, които довеждат до появата ѝ в рамките на едно семейство – споделената среда показва сходни поведенчески схеми: тютюнопушене, било то пасивно или активно, замърсяване, лоши хранителни навици и стрес. Този стил на поведение и предпочитания се развиват както като генетична предразположеност, така и като възпитание при израстване с такъв пример.

Какъв е смисълът от това, ако нищо не предприемаме?
Всички знания, които трупаме са с цел в крайна сметка да подобрим и удължим живота си. За сега обаче не си взимаме достатъчно поука. Съгласно проучване, проведено в Европа, 38 % от хората над 45-годишна възраст имат в обкръжението си близък роднина със сърдечно-съдово заболяване, като в половината от тези случаи засегнатият човек е баща. Но от тези хора едва 40 % споделят, че са променили своите навици след като сърдечно-съдов инцидент е сполетял техния близък.
Явно влиянието на болестта е още много слабо в съвременното съзнание, тъй като едва 60 % от страдащите от сърдечно заболяване са променили навиците си.
Все пак някои моменти от ежедневието по-лесно се поддават на модификации. Близо 80 % от близките на хора с болест заявяват, че са започнали да са по-мнителни към храненето, но едва 30 % са били склонни да започнат редовна физическа активност.

Контролируеми рискови фактори
Когато смятаме, че човек е наследствено предразположен за сърдечни заболявания, това е още по-важна причина да се обърне внимание на това, което зависи от него самия: спиране на тютюнопушенето, корекция на наднорменото тегло, балансирано хранене, борба със застояването и по-редовни профилактични прегледи.

Източник: struma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *