3347 четения

Внасят при министър Аврамова 4000 подписа от Павликени и Сухиндол заради обходен път

Трасето, започнато през… 1980 г., вади тежкия трафик от общинските центрове и прави бърза връзка с АМ „Хемус“

 

ЖИТЕЛИ НА ОБЩИНИТЕ ПАВЛИКЕНИ И СУХИНДОЛ СА СЪБРАЛИ БЛИЗО 4000 ПОДПИСА, КОИТО РАБОТНА ГРУПА НАЧЕЛО С КМЕТОВЕТЕ ЕМАНУИЛ МАНОЛОВ И ПЛАМЕН ЧЕРНЕВ внасят при министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Импровизираният местен референдум, подкрепен от населението, е за изграждането на 4-километров обходен път, който ще извади целия тежък трафик от чертите на Павликени и ще осигури бърза транспортна връзка на двата общински центъра с автомагистрала „Хемус“ и пътния й възел до близкото село Недан. Обходното трасе е проектирано още през далечната 1980 г., направени са даже отчуждения на 80 на сто от земите под него, като остава това да стане и с останалите територии, които ще се намират по участък с дължина от около километър.

Според концепцията на павликенския кмет Емануил Манолов, част от отсечката може да мине в зелен коридор от дървета и в близост до местните казарми. Той подчерта, че собственици на земи и арендатори са съгласни да се лишат от маломерни парчета за обходния път, стига той да бъде направен. По предварителни данни изграждането му ще струва около 4 млн. лв., но по него ще минават както пътуващи от Велико Търново, Сухиндол, Бяла черква, така и от околните населени места. Най-голям ефект обаче отсечката ще има за жителите на Павликени, защото в момента националният трафик се движи през града и замърсява, а от вибрациите има доста поражения по уличната мрежа и сградите.

„Излъчваме работна група, в която включваме и общински съветници за среща с министър Аврамова. Настояваме за препроектиране и финансиране на този така необходим участък, който ще има положителен ефект не само за Павликени, но и за голяма част от населението на Великотърновска област“, коментира инж. Манолов. Неотдавна кметът оглави и протест за реконструкция на друг участък от републиканската мрежа – отсечката на Караисен, след което ремонтът й бе финансиран, припомнят запознати. Павликенчани чрез протести успяха да си издействат и належащ ремонт на отсечките в района на Патреш, където местните даже ловиха риби в пътните дупки, за да обърнат внимание на държавата върху проблема, който впоследствие бе решен.

Стилян НАЙДЕНОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *