Журналистът Мирослав Дечев показа част от уникална колекция от 300 лъжички

ЧАСТ ОТ УНИКАЛНАТА СИ КОЛЕКЦИЯ ПОКАЗА ВЧЕРА ВЪВ ФОАЙЕТО НА РЕГИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА „П. Р. СЛАВЕЙКОВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЖУРНАЛИСТЪТ МИРОСЛАВ ДЕЧЕВ. Той е подредил 226 лъжички от всичките около 300, които е успял да събере през последните 7 – 8 г. По време на откриването на изложбата колекцията му нарасна с още две. Едната Мирослав получи от директора на библиотеката Калина Иванова, която му връчи лъжичка от Брашов, а втората – от своята позната и приятелка Радка Маркова. Тя пък му даде специална лъжичка за запарване на чай от Москва.

„Имам такива сувенирни лъжички от целия свят. Най-много са от Европа, но притежавам и от Азия, Африка, Америка. Имам от Австралия и Япония, които, може да се каже, че са най-далечните страни, откъдето са ми донесени или изпратени такива сувенири“, разказва Мирослав.

Всичко за него започнало преди няколко години, когато родителите му подарили една лъжичка от Прага, която те си били купили преди 35 г. Така той се запалил по това хоби. Някои от екземплярите си купува сам, когато пътешества по света, повечето обаче му носят негови приятели.

„Всяка е уникална, защото съдържа информация за страната, където е произведена. Има знамената на държавите, информация за историята, за културните забележителности, за обичаите и традициите. „Имам няколко, които много обичам. Едната е от Маракеш в Мароко, където успях сам да отида. Позлатена е и на нея има изобразени камили и една пустиня. Другата, която много си обичам, е от Истанбул, тя пък е втората в колекцията ми и на практика първата, която сам съм си купил“, обяснява Мирослав. И признава, че имало години, когато се прибирал от пътуванията си с магнити, като повечето пътешественици. Купувал и чаши, но с времето разбрал, че лъжичките са най-издръжливи, не се чупят, а и не изискват много място за съхранение.

„Решил съм, когато колекцията ми набъбне достатъчно, да я даря на музея с надеждата, че ще направят постоянна експозиция от нея. Истината е, че това е скъпо хоби, не че лъжичките струват много пари, но събрани заедно…, вече са сериозна сума. Около 3 – 4000 евро е стойността на колекцията в сегашния й вид. Има лъжички от по 2 – 3 евра, но има и такива, които струват по 20 евро“, уточнява колекционерът. И допълва, че все още няма сувенирчета от Бразилия например, а много би искал да притежава лъжичка от далечната страна. Мечтае си да има такава и от Чили.

С. БОЯНОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *