Английският арборист Антъни Крофт замени мегаполиса Лондон за сухиндолското село Красно Градище

Специалистът по поддръжка на дървета вече практикува из цяла България, а в свободното си време майстори великолепни съдове

 

47-годишният британец Антъни Крофт упражнява една от най-опасните професии в света. Той е арборист от близо три десетилетия и от известно време предава знанията си на няколко момчета в региона. Прави го безвъзмездно, защото му е болно, че в България липсват звено и обучени хора, които да се грижат адекватно за дърветата в градската среда. Чужденецът вече е устроил живота си в Красно Градище, където населението наброява едва 60 души. За него това място е кътче от Рая, което не би заменил за нищо на света. Преди близо 5 години купил къща в сухиндолското село, съвсем сам я стегнал и създал необходимите условия за обитаване. Дели покрив с любимата си жена Дебора, която също като него води природосъобразен начин на живот. Двамата гледат кокошки, пуйки, агнета и други селскостопански животни. Грижат се и за много котки и кучета. Имат градина, където си произвеждат зеленчуци и плодове, и по този начин са сигурни, че консумират качествена храна. Далеч от натовареното ежедневие в Англия, те се отдават на хобитата си. Антъни създава красиви дървени съдове, които продава по интернет. Клиентите му са от САЩ, Чили, Испания, Германия, Индия, Израел, Швеция и т.н. Дебора пък майстори дървени бижута, които носят в себе си тайнственост и силна енергия.

 

 

Семейството дошло у нас през септември 2015 година.

„Искахме да се отдадем на по-обикновен и спокоен живот, оставяйки зад гърба си шумотевицата и стреса в Лондон. Копнеехме да сме сред природата, да гледаме животни. Признавам си, че преди да се преместим, не бяхме чували за България. Идвайки тук обаче, останахме очаровани. В Англия всеки живее за себе си, а тук всеки помага на другите. Смятам, че България е последното място на земята, което ще изчезне, защото е изостанала в много отношения, а и няма повод да започне война, защото е готова да даде всичко, което й поискат. Страната е много красива, притежавате безценни природни блага, но не ги оценявате“, казва Антъни.

47-годишният мъж се преместил, без да има някакви конкретни планове какво ще работи. Оказало се обаче, че професията, която практикувал в родната си страна, става все по-търсена и тук.

Той е сред основоположниците на арборизма в Кралството. Това е препитание, свързано с обезопасяването, поддържането, лекуването и подрязването на дървета в градска среда. За целта се използва специално алпийско оборудване, което гарантира безопасността по време на работа.

„Това е работа, която ме избра преди почти 30 години. В Англия имаше огромен опустошителен ураган, който изпочупи много дървета и доведе до сериозни разрушения. Предложиха ми добри пари, за да се кача да обезопася едно дърво. Тогава бях само на 16 години, нямах никакъв опит. Взех резачката и се качих. Свърших поетия ангажимент. Така започна всичко. Започнах да чета много книги за дърветата и от практиката научих тънкостите на професията. Аз съм един от първите британски арбористи. С времето колегите ми станаха стотина, а сега са около 10 000“, разказа чужденецът.

Твърди, че в България тази работа има бъдеще, защото липсват специалисти, които да се грижат за градските дървета. И то не просто те да изглеждат естетически добре, но да са безопасни за хората, тъй като, ако се случи инцидент и падне клон върху минувач, всички ще кажат, че е нещастен случай или ще обвинят общината.

Щастлив е от факта, че няколко млади мъже са проявили интерес към работата, и от няколко месеца ги взима със себе си на обекти. Вярва, че усилията му да ги обучи са най-добрата инвестиция, защото последователите му са тези, които ще диктуват бъдещето един ден.

„Въпреки че работата е интересна, тя крие сериозни рискове. Основните ти атрибути са въже и резачка. И като се добави голямата височина, на която се качваме – адреналинът рязко се покачва. Най-опасно е, когато се работи с тежки товари, а когато вършиш такава работа, си по-близо до смъртта и животът ти става по-пълноценен“, категоричен е Антъни.

 

В свободното си време Антъни майстори красиви дървени съдове

 

Когато няма ангажименти, той ремонтира къщата си в Красно Градище. Винаги има какво да се подобри, тъй като имотът е стар. От него обаче се открива красива гледка, а на около 30 метра минава река Росица.

Англичанинът си е направил свой кът, където създава очарователни дървени съдове – купички, чинии, точилки, свещници, къщички за птици и т.н. Изработва ги на струг и може да твори с часове. След като станат готови, ги снима и публикува във фейсбук страницата си https://www.facebook.com/hamadryadwoodcreations/. Клиентите му са предимно чужденци.

Творческа натура е и жена му Дебора, която пък прави оригинални колиета, пръстени и гривни от дърво. Преди да се преместят в България, тя развивала успешен бизнес със свой авторски крем за подмладяване на кожата. Формулата й обаче била открадната от голяма козметична компания, която я патентовала и до днес изкарва пари от нейния труд.

Двамата с Антъни вече приемат българските празници за свои и често получават покани да гостуват на хората от селото. Той откликва почти винаги, тъй като е изключително комуникативен, макар да не говори български език. Общуването му с околните става посредством жестове, но това изобщо не е проблем нито за него, нито за съселяните му. Казва, че когато се събират, го черпят го с баница, ракия, лютеница, кисело зеле и много му харесват тези български ястия.

„Най-трудното нещо, с което съм свиквал в живота си, е коленето на агне на Гергьовден. Две години гледах как се прави и на третата се престраших“, споделя 47-годишният мъж.

Арборисът твърди, че не може да приеме безразборното замърсяване на природата. Разказва, че когато купил къщата си, намерил в двора си огромна камара боклуци, които съседът му изхвърлял през годините.

„Българите не оценяват каква природа имат, мислят само за оцеляването си днес, а не за околната среда в бъдеще“, категоричен е той.

Макар че в дома му няма телевизор, Антъни не спира да се интересува от световните събития. Казва, че е съгласен родината му да напусне Европейския съюз и Брекзит е правилното решение.

„Разбирам идеята за същността на ЕС, но това си е инвазия. Всяка една страна трябва да има своята идентичност, а не да се окрупнява с останалите, защото това е опасно. Все едно в момента ЕС ви забранява да подпишете изгоден договор с Русия, който ще е доходоносен за страната. Този вид контрол ме ядосва и разгневява, това е доминация. Според мен българите не бива да позволяват на западняците да им променят мисленето“, допълва той.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.