4245 четения

Двама осъдени до живот за убийството на лихварите от Левски

Тихомир от Сухиндол ще лежи 20 г., Нели е с три години условно

 

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД Е ПОТВЪРДИЛ ПРИСЪДИТЕ НА ПРЕСТЪПНАТА ЧЕТВОРКА, КОЯТО ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ ТРИ ГОДИНИ НАПАДНА И УБИ ЛИХВАРИ ОТ ЛЕВСКИ ЗАРАДИ ПАРИ. За престъпното деяние Иво З. от Бяла черква и Вальо Н. от Павел са осъдени на доживотен затвор, а Тихомир М. от Сухиндол – на 20 години лишаване от свобода. По същото дело Нели М. от Павел е осъдена за вещно укривателство на три години лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок.

Престъпната четворка нападна семейство лихвари Кирил и Галя И. от Левски на 30 декември 2016 г. Бяха задигнали златни накити, монети и различни чуждестранни валути, както и 38 294 лева – на обща стойност 92 259 лева. Грабежът в големи размери бил придружен с тежка телесна повреда за Галя и с убийството на Кирил.

След полунощ къщата на Киро Чейнджа е била нападната от трима маскирани, които разбили входната врата, нахлули в спалното помещение на собствениците и с дървени сапове от инструменти нанесли жестоки удари на двамата съпрузи – 57-годишния Киро Чейнджа и 53-годишната му жена. След като привели жертвите си в безпомощно състояние, взели от нощно шкафче две чанти с пари и бижута. Пребитият веднага бил транспортиран до болнично заведение в Плевен, където въпреки усилията на лекарския екип по-късно е починал. Още в началото на януари следващата година безработният Валентин Н. от Павел си купил АТВ на стойност 2500 лв. Гаджето му Нели М., с която живеел на семейни начала, се сдобила седмица след това с лек автомобил „Фолксваген Туарег“ на стойност 20 000 лв. Тихомир М. си купил лек автомобил „Мицубиши Еклипс“ на стойност 3900 лв. Така изведнъж бедняци и безработни потънали в лукс от обраните и доказани от обвинението 92 259 лв. В хода на разследването имало данни за още пари и златни накити, взети от Кирил и съпругата му Галя от Левски. Луксът издал двойката от Павел и полицията попаднала на дирите на цялата банда.

Понякога тримата участници в грабежа работели в една и съща строителна фирма и се познавали оттам. Те знаели, че Киро Чейнджа от Левски се занимавал с обмяна, покупка и продажба на валута, търговия с благородни метали и давал заеми срещу лихва или залог от много години. За дейността си нямал никакви разрешителни, но хората го знаели и търсели. В дома си нямал каса, а парите и ценностите държал в чанти на различни места. Сред редовните му клиенти бил и Иво З., който обичал охолния живот, играел хазарт и често вземал пари под залог. През есента на 2015 г. Иво задлъжнял за хазарт и решил да заеме пари от лихваря. Заедно с майка си и съпругата си пристигнали в Левски и паркирали пред дома на Кирил. Той ги посрещнал предвид искането им за купуване на златни монети за сватба. Показал им златни монети, от които Иво З. си избрал 30 броя, но поискал да види и златни накити за булката. Докато Кирил И. отишъл за накитите, Иво и близките му взели монетите и избягали от къщата. След бягството лихварят се срещнал с бащата на Иво и се разбрали, че откраднатите монети ще бъдат платени.

В началото на декември 2016 г. Иво решил да обере Кирил и предложил на двамата си колеги да участват. Вечерта на 29 декември 2016 г. тримата се събрали в Сухиндол, където той подробно им обяснил разположението на къщата, а след това с автомобил пристигнали около 2:30 ч. в Левски. Спрели в близост до къщата, взели маски, ръкавици, дървени тояги и електрически фенерчета, прескочили оградата, разбили входната врата и влезли в коридора, а оттам и в спалнята. Започнали да бият спящите съпрузи, като ги питали къде са парите. През това време Иво тършувал из стаите. Побоят бил жесток, като едната тояга се счупила на две. След като Иво намерил чанта с пари и злато, всички напуснали къщата. След като напуснали жилището, тримата си разделили плячката и всеки започнал да харчи своята част.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *