2330 четения

Села остават откъснати от света заради криза с автобусните превози

ЧАСТ ОТ ОБЩИНА ПАВЛИКЕНИ И НЯКОЛКО ГОЛЕМИ НАСЕЛЕНИ МЕСТА В ОБЩИНА ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ И СВИЩОВ ОСТАВАТ БЕЗ АВТОБУСЕН ТРАНСПОРТ, тъй като договорите на досегашния превозвач са изтекли, а все още няма определен нов. По закон поръчката трябва да бъде подготвена от Община Велико Търново, където са започнали пряко договаряне с четири транспортни фирми, като крайният срок за това е 17 януари. Даже и след тази дата обаче не е сигурно дали проблемът ще бъде решен, а междувременно десетки учители, служители и работници, както и административни специалисти, се чудят как ще стигнат до работните си места и правят сложни схеми и организации, за да се придвижват.

От великотърновското кметство търсят изпълнител по дестинацията Велико Търново – Павликени с начален час на тръгване от В. Търново 7:30 и 15:00 ч. и Велико Търново – Полски Тръмбеш с час на тръгване 7:00 и 13:00 часа.

Обслужване се търси и за линии Велико Търново – Свищов с начален час на тръгване от В. Търново 6:30 часа и Велико Търново – Свищов с начален час на тръгване 7:30 и 15:00 часа, както и за пътуванията от старата столица до Пловдив.

Наша проверка показа, че в момента между областния център и Павликени пътуват само коли на „Алекс ОК“, но не до всички населени места, или по обиколни, а не директни маршрути. Така в новата ситуация без транспорт остават Паскалевец, Горна и Долна Липница, Обединение, Иванча и доста други села.

„Договорът на „Пътнически превози“, който досега основно возеше от Велико Търново към Павликени, вече изтече, а и фирмата не желае да изпълнява линиите, които са на загуба. Освен това, даже и да се съгласят да пътуват, ще нарушат закона, тъй като е изтекъл срокът на симкартите от касовите им апарати“, коментира кметът Емануил Манолов. Според него кметовете по селата ще оказват съдействие на хората, които нямат личен транспорт, за да пътуват, при нужда от медицинска помощ например. Той поясни, че общините настояват за законодателни промени, които да им позволят да финансират превозвачите по губещите линии. Линията, която се прекратява заради изтичане на договора и нежелание от превозвачите да я изпълняват заради загубите, е от квотата на Община Велико Търново и няма как Община Павликени да я поеме, посочи кметът Емануил Манолов. А отказът на превозвачите е, защото линиите са губещи и заради нерегламентираните превози.

МЕЖДУВРЕМЕННО ТЕЧЕ И СРОКЪТ ЗА ИЗБОР НА НОВИ ПРЕВОЗВАЧИ, КАТО СРОКЪТ ЗА ПОДАВАНЕ НА ОФЕРТИ Е ДО КРАЯ НА ИДНАТА СЕДМИЦА. Има и такъв срок за регламентирано изготвяне на договор и възлагането на поръчката, което означава още минимум месец в патова ситуация, но въпреки това този сценарий е благоприятният. Има обаче и по-лош – ако никой автобусен превозвач не пожелае да извършва превози, защото ще е на загуба и от дъмпинга на копърките.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *