703 четения

Удължават лова на дива свиня

Груповият лов на дива свиня ще продължи с две седмици повече. Последният ден, в който авджиите ще могат да излязат на ловни излети за глигани, е 31 януари. Мярката се предприема със заповед на министъра на земеделието Десислава Танева и има за цел максимално редуциране на популацията на дива свиня във всички ловно-стопански райони на страната за ограничаване разпространението на африканската чума.

Дотогава ловците трябва да спазват стриктно мерките за биосигурност – предварително подготвяне на ями за загробване на остатъците от отстреляните диви свине и дезинфекция на дрехите, обувките, оръжията и принадлежностите към тях, както и гумите на автомобилите.

Всички отстреляни по време на лов диви свине задължително трябва да се изследват за вируса и едва след потвърждение от Областната дирекция по безопасност на храните, че животното не е заразено, могат да използват месото.

Междувременно отпада зонирането на инфектираните територии при констатирани случаи на вируса и забраната за лов в участъци, в които е установен глиган с наличие на болестта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *