500 четения

140 млн. евро вложили западни компании в местната икономика

Велико Търново и Павликени привличат най-много чуждестранни инвестиции

 

ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ ЗАЕМА 18-О МЯСТО ОТ ОБЩО 28 ОБЛАСТИ В СТРАНАТА ПО РАЗМЕР НА ЧУЖДЕСТРАННИТЕ ИНВЕСТИЦИИ ЗА ПОСЛЕДНАТА ГОДИНА. Това сочат данните на отдел „Статистически изследвания” в старата столица. Все пак вложенията на западни компании са с 5 на сто по-високи в сравнение със същия период на предходната година.

Най-голям е скокът в сектора на фирмите за недвижими имоти – осем пъти, като експерти обясняват това с факта, че множество британци основават агенции за имоти тук, за да предлагат собственост на свои сънародници.

140 млн. евро са преките чуждестранни инвестиции в региона за година време. Очаквано Велико Тръново акумулира най-много средства, като огромна заслуга за това има австрийската компания „Кроношпан“. Тя вече реализира голям мебелен клъстер в старата столица, който поетапно ще погълне вложение от над 150 млн. евро. Статистиците обаче отчитат само първия етап от него, който е за над 70 млн. евро за изследвания период. На второ място по инвестиции е Павликени, където западни фирми са внесли малко над 40 млн. евро. Единствено Община Сухиндол няма нито едно евро под формата на чуждестранни инвестиции.

За изминалата година най-голям е обемът на чуждестранните инвестиции в промишлеността на региона – 55,2 млн. евро, както и в сектора на „Професионални дейности и научни изследвания” – 44,2 млн. евро. Тези две дейности заедно формират 70,6% от общия обем на преките чуждестранни вложения, но относителният им дял намалява общо с 13,1 пункта спрямо предходната година.

С. МАРИНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!