1255 четения

Белодробната болница „Д-р Трейман” получи от Ротари клуб Велико Търново модерен бронхоскоп

Местната власт ще търси финансиране за довършване на неизползваемия източен корпус на клиниката

 

Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Трейман” във Велико Търново се сдоби с безаналогов за областта бронхоскоп. Модерният уред на стойност 78 572 лв. бе дарен на лечебното заведение от Ротари клуб Велико Търново. На официална церемония в четвъртък модерният апарат бе предаден на клиниката, а на събитието освен благодетелите присъстваха депутатът от ГЕРБ Станислав Стоянов и кметът на старата столица Даниел Панов.

По думите на управителя на болницата д-р Стела Денчева новият бронхоскоп е най-скъпият и качествен апарат в лечебното заведение.

„Този уред ни позволява да изследваме много пациенти и да поставяме прецизни диагнози за сериозни заболявания, които са социални значими – като рака на белия дроб. Бронхоскопът е с висока разделителна способност и възможности, не само по отношение на виждането на образа. Благодарение на него ще можем в по-ранен етап да заключаваме за различни заболявания и да помагаме и по отношение на терапията. Всички тези предимства ги нямахме със старите апарати. Вече ще имаме възможност да обслужваме повече хора“, коментира управителката.

Д-р Денчева подчерта, че в болницата търсят помощ пациенти не само от областта и съседните региони, като напоследък са започнали да идват хора и от Стара Загора, Варна, Търговище и други далечни градове. Чрез придобивката специалистите в клиниката ще могат да откликнат на нуждите на всички пациенти и стационарът ще заприлича на съвременен медицински център като университетските, прогнозира управителката.

Като преломен момент в реализирането на тази мисия се явява довършването на източното необитаемо крило на стационара.

„Чрез него бихме могли да разгърнем дейността си, но то изисква финансиране. Надявам се местната власт да намери възможност то да бъде завършено, за да направим болницата още по-модерна“, допълни тя.

Кметът Даниел Панов увери, че се работи по тази перспектива.

„В момента се подготвят количествено-стойностни сметки, проект за всички здравни грижи, които ще се полагат в неизползваемото крило, и нужната апаратура за тях, за да може да се направи работното проектиране. Ще успеем да осигурим средства, но нека първо да видим за каква сума става въпрос“, съобщи градоначалникът.

Той изрази задоволство от факта, че вече две години лечебното заведение работи на печалба и се радва на все по-добър имидж.

„Преди 8 години началото на мандата ми започна с проблемите в белодробния диспансер и финансовия колапс, в който беше той. Тогава нямаше пари за заплати и ситуацията беше тежка. Благодарение на д-р Денчева и екипа й успяхме да преодолеем проблемите и се радвам, че авторитетът на белодробния диспансер вече е на желаното ниво“, допълни кметът.

Даниел Панов поздрави представителите на Ротари клуб Велико Търново и припомни, че средствата за медицинския уред са събрани за по-малко от 12 месеца чрез благотворителни събития и международни проекти.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка авторката

Един коментар за “Белодробната болница „Д-р Трейман” получи от Ротари клуб Велико Търново модерен бронхоскоп

  • 10.01.2020 в 18:59
    Permalink

    Поредното стойностно дело на Ротари клуб. Явно е, че с новият президент адвокат Кирил Андреев, Ротари Клуб – Велико Търново е в осезаем възход. Успех в бъдещите Ви благородни начинания.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *