6016 четения

Д-р Силвия Анастасова избра да гради кариера в търновската болница

Д-р Силвия Анастасова трупа опит в Отделението по гастроентерология на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново. Тя е сред младите лекари, избрали да останат у нас, и не се бои от многото работа, която в звеното е ежедневие.

Д-р Анастасова е от старата столица, има роднини, които също се лекари, но изборът й да се отдаде на най-хуманното поприще не бил продиктуван от тях. Спряла се на тази професия, защото искала да бъде в помощ на хората. Завършила медицина в Плевен и постъпила на работа в търновската болница през 2011 година. Колегите й я приели много топло, тъй като по онова време младите лекари в стационара се брояли на пръстите на едната ръка. Всички се радвали, че има ново попълнение, и с въодушевление я учели на тънкостите в работата, за да може да е в полза на пациентите и да се чувства уверена в това, което прави.

„Избрах гастроентерологията, защото е близка до хирургията, която бе първоначалната ми страст. Хирургията обаче е доста тежка специалност за жена и тъй като гастроентерологията максимално се доближава до нея, реших, че би било чудесно да й се посветя. Тази дисциплина е много интересна, в нея има и спешност, и се развива много бързо в различните си клонове. Особено в раздел „Хепатология”, както и по отношение на инвазивните интервенции и ендоскопските процедури“, споделя Силвия.

Все още обаче не е взела специалност заради двете години по майчинство, но след няколко месеца й предстои финалният изпит, а след него няма намерение да търси реализация в друго лечебно заведение. Доволна е от работата в МОБАЛ, колектива в отделението и разнообразните случаи, с които се сблъсква.

„Предизвикателство са кървящо болните и пациенти, приети с много нисък хемоглобин. Когато прогнозата е тежка, но успееш да извадиш човек от хеморагичен шок – удовлетворението е огромно. Съществена част от работата ни е и премахването на доброкачествени полипи на дебелото черво. Българският народ е много изстрадал, хората са болни. Всеки ден отстраняваме такива образувания на трима пациенти”, коментира д-р Анастасова.

По думите й в предишни години тези ендоскопски манипулации са били няколко пъти по-малко и отдава ръста в заболеваемостта на неправилния начин на живот, консумацията на пържени и мазни ястия, все по-лошото качество на храните.

В момента отделението работи на пълен капацитет. „Изписваме петима и веднага на място хоспитализираме други петима. Преобладават пациенти с влошено здраве заради преяждане и препиване по празниците – с каменно-жлъчна болест, холецистити и други сходни заболявания. Това са традиционни състояния в началото на годината. Хората хапват, пийват и накрая се озовават при нас“, разказва д-р Атанасова.

Тя препоръчва избягването на полуфабрикати, консумацията на пържени и мазни храни, и т.нар. fast food. Съветва включването на повече плодове и зеленчуци в хранителното меню.

Това, което д-р Анастасова трудно приема е срещата с негативно настроени и агресивни пациенти.

„Когато състоянието на някого се влоши, обвинява нас. Разбираме, че няма кого друг да винят, но ние не сме богове. Медиите имат пръст в това, защото непрекъснато се внушава как нещо не е направено за болните. Ние се стремим да дадем най-доброто от себе си. Понякога самата система ни ограничава и не ни е дадена свободата да направим всичко”, подчертава д-р Атанасова.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *