955 четения

Еленският Балкан става все по-гостоприемен

Къщите, вилите и хотелите са отворени за гости по всяко време на годината

 

Еленският Балкан става все по-гостоприемен и предпочитана целогодишна дестинация за туризъм. Броят на наши и чужди туристи расте с всяка изминала година, а повечето, избрали да прекарат почивката си тук, ползват услугите на Туристическия информационен център в Елена. През изминалата година техният брой е близо 5200, с 1000 повече от 2018 г. Преобладават българските туристи, най-вече семейства с деца и организирани групи. Около 140 чужденци са получили услуга от ТИЦ. През активния летен сезон в помощ на екипа работиха и петима млади екскурзоводи.

Културно-историческото наследство на град Елена буди най-голям интерес сред посетителите. Архитектурно-историческият комплекс „Даскалоливница“ и къща музей „Иларион Макариополски“ са сред стоте национални обекта. Първото класно училище у нас, Камбуровият хан, къщата музей, трите църкви в града пазят спомени и пренасят всеки посетител в славната история на възрожденския град, родно място на будители, книжовници и църковни водачи, на бунтовници и завераджии.

Природните забележителности в Еленския Балкан също привличат туристите. Справка от ТИЦ показва, че над 860 са проявили интерес към възможностите за екотуризъм в региона. Язовир „Йовковци“, мемориален комплекс „Вълчан войвода“ в Раювци, Христовският водопад са сред най-привлекателните за разходка и отдих. През последните две години расте популярността и на язовир „Палици“ с възможности за риболов край водното езеро.

През изминалата година 628 души са получили информация от ТИЦ за текущи и предстоящи събития в общината, засилен е интересът към местните специалитети – еленски бут, млечни продукти, вино, мед, и техните производители.

Къщите, вилите и хотелите в Еленския Балкан са отворени за гости по всяко време на годината, но най-голямото търсене на места за настаняване е за Празника на еленския бут, Нова година, през месеците юли и август.

Туристическият информационен център в Елена е сред първите в страната със сертификат от Министерството на туризма за качествено информационно обслужване, реклама и популяризиране на туризма в общината.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *