Самуил Донков: „Търпението и концентрацията са основното в стрелбата, мечтая за злато от Токио“

Самуил Донков бе избран за Спортист N 1 на Велико Търново за 2019 година. Състезателят на СК “АП спорт” заслужи приза със силното си представяне, което му донесе и европейска титла за мъже на 50 метра с малокалибрен пистолет на първенството в Болоня с резултат от 554 точки. Възпитаникът на Александър Луканов има още в актива си пет златни медала от държавно първенство, седми е на Европейските игри с европейски рекорд. Веднага след като бе награден от заместник-кмета на община Велико Търново Снежана Данева – Иванова, Самуил отговори на журналистически въпроси.

 

– С оглед представянето през 2019 година очакваше ли да станеш Спортист N 1 на В. Търново?

– Като постигнеш резултати и като е минало време, някак не си даваш сметка какво си направил. Разбира се, в никакъв случай не си омаловажавам медалите. Признанието ме прави много щастлив. Изненадан съм, наистина. Дори по време на награждаването попитах треньора си: „Какво става, минаха петото, четвъртото, третото място”… Но изненадата е много приятна. Конкуренцията в анкетата бе много голяма. Особено Тинко Банабаков – многократен победител, той си е легенда на Велико Търново и абониран за победи и отличия.

– Разкажи малко повече за себе си и за изминатия път в спортната стрелба?

– От 24 години тренирам спортна стрелба, като имам кратко прекъсване от пет години, в които не се занимавах активно. От 2011 г. насам вече съм постоянно на стрелбището и тренирам постоянно. 2018 г. също бе много успешна пред мен, имам медали от големи първенства, бронзово отличие от Световната купа. Там конкуренцията е по-голяма от европейските първенства и бе наистина голям успех.

– Защо избра да тренираш стрелба?

– Заради гърмежите… Бях запален като дете по каубоите и оттам тръгна всичко. В началото исках да стрелям с пушка, но хората, които ме насочиха към стрелбата, ме разубедиха. Като показах в началото пред треньора някакъв талант, ме понатиснаха да се занимавам по-сериозно. Завърших Спортното училище, Спортната академия…

– Каква подготовка се изисква, за да станеш успешен състезател по спортна стрелба?

– В момента не ми остава почти никакво свободно време. Аз работя извън сферата на спорта и тренирам в свободното си време. Според мен физическата подготовка е много важна. За да си здрав психически, трябва да си здрав и физически. Аз тази подготовка я правя в работата си, която е свързана с физически усилия. Но другите професионални състезатели трябва да имат минимум 2 – 4 часа седмично физическа подготовка. Мария Гроздева например всеки ден е на Витоша за бягане или разходка, изминава 5 – 10 км. Тренировките за техника са две – три в седмицата, преминат ли със състезателно темпо, са достатъчни. Другите са за отработване на елементи, за отстраняване на грешки, за нововъведения… Най-важното качество за мен е търпението. Познавам Таню Киряков и изобщо не мога да го нарека търпелив, но пък е най-добрият стрелец при мъжете на пистолет.

– За какво си мислиш по време на състезание, заставайки срещу мишената?

– В момента на самия изстрел трябва да си само там – да мислиш за изпълнението, само за елемента на изстрела. Пълна концентрация – това е. Ако мислиш за нещо друго освен за мишената, нещата се разпадат.

– 2020 година е олимпийска, достижима цел ли е участие и медал?

– Квотите за класиране в Токио са постижими, като резултати съм над тях. Трябва спокойствие, достатъчно тренировки и не би трябвало да имам проблеми с квотите. Ще направя абсолютно всичко възможно, ще дам всичко, наистина всичко от себе си. Живот и здраве, с малко късмет, мисля, че златото на Олимпийските игри е постижимо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *