1623 четения

Триметрова дървена статуя на свети пророк Илия вече бди над пожарникарите в старата столица

БЛИЗО ТРИМЕТРОВА СТАТУЯ НА СВ. ПРОРОК ИЛИЯ ВЕЧЕ БДИ НАД ПОЖАРНИКАРИТЕ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, СЛЕД КАТО БЕ ОСВЕТЕНА ОТ ОТЕЦ КИПРИЯН. Тя е монтирана пред сградата на Регионалната дирекция на пожарната в областния град, след като през миналото лято бе изработена от студенти от ВТУ по поръчка на началниците от пожарната.

Идеята да се направи дървена фигура на закрилника на огнеборците е на директора комисар Красимир Кръстев и на главен инспектор Пламен Иванов, шеф на търновската служба. Според народните вярвания пророкът пази хората от огнена стихия, носи дъжд и пази огнеборците. Хрумването се появило, когато многогодишната липа пред сградата започнала да съхне и се наложило да бъде отрязана. Идеята първо била да се направи паметник на огнебореца от ствола, но той се оказал изгнил и негоден за дърворезба. Красимир Кръстев и Пламен Иванов започнали да мислят как да реализират начинанието за статуя. Първо се сетили да се направи фигура на пожарникар в действие, но се оказало, че трябва да е конкретен колега, загинал в огъня, и те се отказали.

СЛЕД ТОВА СРЕЩНАЛИ ДАРОВИТИ СТУДЕНТИ ОТ ФАКУЛТЕТА ПО ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО НА ВТУ на Самоводската чаршия и се допитали до тях. Младежите предложили да се намери топола и от нея да се направи фигура на свети пророк Илия, закрилника на пожарникарите от векове насам. Освен това студентите щели да ползват проекта за своя курсова работа. Началникът на търновската служба главен инспектор Пламен Иванов се срещнал с декана на Факултета по изобразително изкуство и работата започнала. Съвсем наскоро било направено и официалното освещаване с водосвет за здраве на всички служители. После високият 2,80 метра и с тегло 300 кг свети Илия бил вдигнат и монтиран пред сградата до автобусната спирка. В лявата ръка пророкът държи дървен свитък с надпис за закрила и благоденствие. С дясната е показан жест за чуване на молитви с изпъната длан нагоре.

Нели СУКОВА

Сн. авторката

Един коментар за “Триметрова дървена статуя на свети пророк Илия вече бди над пожарникарите в старата столица

  • 11.01.2020 в 22:21
    Permalink

    Понеже статуята е дървена поставете до нея кофпомпа или пожарогасител!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *