677 четения

Цените на храните тръгнаха нагоре

С настъпването на 2020 година започна и увеличение на голяма част от основните хранителни продукти, които в последните седмици на декември бяха поевтинели. По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата общият ръст в цените на стоките е с около 7,5% спрямо края на 2019 година. Потребителите вече плащат повече за яйца, олио, кашкавал, банани, колбаси, лук, краставици и т.н. Намаление е регистрирано при зелето, морковите и кренвиршите.

Най-сериозно е поскъпнал лукът, с цели 6,5%, и в момента се търгува за 0,82 лв./кг. Следват краставиците – с 5% нагоре, които сформират новата цена от 3 лв./кг. При червения пипер скокът е с 2,9% и се продават за 2,45 лв./кг. При чесъна и картофите ръстът е с около 2%.

При плодовете най-голямо поскъпване има при лимоните – с 4,3%, до 2,19 лв./кг., следвани от бананите – с 1,9%, до 2,20 лв./кг.

Яйцата се тъгуват за 21 стотинки за брой, което е с 5% повече. Брашното тип 500 също реализира лек ръст в цената и вече се предлага за 0,95 лв./кг. Колбасите имат увеличение с 2,2% и за тях ще плащаме не по-малко от 7,93 лв./кг.

Заради африканската чума очаквано и свинското месо вече излиза по-скъпо на клиентите. Цената му гони рекорд за всички времена и варира около 10 лв.

Почти неосезаемо е поевтиняването на захарта, ориза и кравето масло.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!