Безплатно ще сменят печките на дърва за газови и пелетни котли в два търновски квартала

От 15 януари започва приемът на заявления, вече са ясни критериите за кандидатстване

 

ВЕЛИКОТЪРНОВЦИ ОТ СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА ЩЕ МОГАТ ДА КАНДИДАТСТВАТ ЗА ПОДМЯНА НА СТАРИТЕ СИ ОТОПЛИТЕЛНИ УРЕДИ НА ТВЪРДО ГОРИВО – ДЪРВА И ВЪГЛИЩА, замърсяващи околната среда. Получаването им е напълно безплатно, а приемът на заявления започва от 15 януари, информираха от кметството. Вече са ясни критериите за минаване на новите енергоносители, които ще ограничат замърсяването. Едно от условията е желаещите да са собственици, а ако са ползватели, притежателят на имота трябва да даде съгласие. В случай на съсобственост пък са необходими 51% съгласие на идеалните части. Да са заплатени всички данъци и такси към Общината към момента на кандидатстване, е друго задължително условие. Проектът осигурява напълно безплатна подмяна на уредите за отопление и топла вода, монтажа и внедряването на новите системи, както и петгодишното им гаранционно обслужване. Първоначално от придобивката ще могат да се възползват 70 домакинства на територията на града, но с приоритет са живущите в старата част. Като цяло до края на програмата само за старата столица е предвидена подмяна на отоплителните уреди на 478 фамилии.

ЖИТЕЛИ НА СТАРИННИТЕ КВАРТАЛИ „ВАРУША“ И „АСЕНОВ“ СА ОСНОВНИТЕ, В КОИТО ЩЕ СЕ ПОДМЕНЯТ УРЕДИТЕ С ФИНАНСОВОТО РАМО ОТ ОБЩИНА В. ТЪРНОВО. Безвъзмездната финансова помощ е общо за 550 хил. евро, като общинският бюджет съфинансира 740 хил. лв., а също толкова плаща и Европейската комисия. Проектът е изключително полезен за град като Велико Търново, тъй като над 90% от замърсяването на въздуха е заради битовото отопление на твърдо гориво. Подмяната на отоплителните уреди ще е безплатна за домакинствата“, обобщи главният еколог на Община В. Търново Зорница Кънчева. Тя допълни, че част от средствата ще отидат и за закупуването на две мобилни станции, с които в реално време ще може да се мери запрашеността. В момента в града действа една ръчна станция, която дава данни с огромно закъснение. Печките на дърва няма да могат да се заменят с климатици, тъй като Европейската комисия счита, че у нас няма достатъчно зелена енергия. Двата съседни квартала са определени нарочно, защото се намират в близост един от друг и там запрашеността е най-голяма заради архаичния вид отопление.

ВЕЛИКОТЪРНОВСКОТО КМЕТСТВО РАБОТИ И ПО ДРУГ ПРОЕКТ, ЗА КОЙТО ОЧАКВА ФИНАНСИРАНЕ. С допълнителни средства Общината ще предостави на всички жители специални филтри за комините. Няколко такива вече са поставени пробно в старата столица. Съвременен електростатичен филтър за фини прахови частици бе монтиран върху индивидуална горивна инсталация, намираща се в жилищен дом с отопление на твърдо гориво, преди година. Доказаната ефективност на тази система е над 95%, а инсталацията й е лесна – монтира се в горната част на комина и не влияе по никакъв начин на помещенията в жилището, нито на хората. Разходът на ток на подобна система е около 8 лева за цял отоплителен сезон. Експериментът стана възможен, след като Община Велико Търново инвестира в разработването на предпроектно проучване за реализиране на мерки, целящи подобряването на качеството на атмосферния въздух. Според него замърсяването с фини прахови частици е основната причина за моментното влошаване на качеството на атмосферния въздух в старата столица, като един от основните източници е отоплението на твърдо гориво, особено стари котли и печки.

С. НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.