Хъркането ни може да се дължи на дебел език

Специалисти хвърлиха светлина върху една от главните причини за хъркането, съобщава в. „Мирър“. Учени от Пенсилванския университет заключиха, че то може да се дължи на дебел език.
Отдавна е известно, че загубата на телесно тегло може да помогне за справяне с проблема, но сега стана ясно защо отслабването намалява риска от обструктивна сънна апнея. „Много лекари и експерти не са обръщали нужното внимание на наличието на дебел език при лечение на сънна апнея – заяви ръководителят на екипа Ричард Шуоб. – Сега вече знаем, че дебелият език е рисков фактор и че състоянието на засегнатия от сънна апнея пациент се подобрява, когато езикът му намали размерите си.“ В бъдеще хора може да се преглеждат за сериозни заболявания, като се изследват размерите на езиците им.
Продължителната сънна апнея е свързана с редица заболявания и здравословни проблеми, като сърдечни болести, диабет тип 2, инсулт, високо кръвно налягане, депресия. Изследването с помощта на ядреномагнитен резонанс на гърлото и носа у затлъстели пациенти позволило да се установи, че намаляването размерите на езика е ключът към справянето с проблема. Проучването обхванало 67 пациенти с индекс на телесна маса над 30, които са засегнати от лека или тежка форма на обструктивна сънна апнея. Посредством диета или хирургична интервенция те загубили почти 10 процента от телесното си тегло за 6 месеца. Ларинксът на всеки участник бил сканиран преди началото и след края на изследването. Извършените тестове показали, че симптомите са се подобрили с 31 процента.
Резултатите от изследването са публикувани в American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *