Невероятни факти от целия свят

Ще ви представим 25 факта, които най-вероятно няма да ви послужат, когато пътувате по света. Но затова пък са адски забавни!

1. Финландските депутати…

започват да се потят сериозно чак след заседанията си. Защото във всяка правителствена сграда на Финландия има сауна, включително в Парламента.

2. Венеция …

е широка едва 53 см в най-тясната си част. Който обича да се разхожда по тесни улички, е попаднал на точното място в италианския град на лагуните.

3.Наклонената кула в Пиза …

ще докосне земята през 2300 година  – освен ако не я подпрат навреме отвън.

4. Във всеки френски град …

има улица на името на Виктор Юго. Писателят от епохата на Романтизма става световноизвестен с творби като „Парижката Света Богородица“ (1831), чието действие се развива в катедралата „Нотр Дам“.

5. В Хамбург …

има повече мостове, отколкото в Амстердам и Венеция, взети заедно. Общият им брой е 2500.

6. В Ирландия живеят по-малко ирландци, отколкото извън страната…

Въпреки прекрасния ландшафт на Изумрудения остров, процентът на изселниците е много висок. Повечето ирландски емигранти живеят в САЩ.

7. Правете музика, не война в Монако …

Симфоничният оркестър на Монте Карло има по-голям състав от монакската армия. Това не е чудно, защото Монако всъщност не разполага с никаква собствена войска. Единственото  паравоенно (войсково) подразделение е Ротата карабинери на Принца. Тя обаче се грижи единствено за сигурността на монарха и семейството, а за отбраната на страната отговаря френската армия.

8. В Англия…

няма място, което да е отдалечено от морето на повече от 113 километра. Ако слънцето там се показваше по-често, страната щеше да е истински магнит за курортистите.

9. В Хонконг убийството за отмъщение е позволено….

…и по-точно измамените съпруги имат законно право да убиват собственоръчно неверните си съпрузи. Ударението е върху „собственоръчно“, тоест само с голи ръце, а не с оръжие!

10. Точно две минути …

продължава най-краткият полет в света. Той превозва пътници между Уестрей и Папа Уестрей от групата на Оркнейските острови. Островите са част от територията на Шотландия и са любима туристическа дестинация заради разнообразната си флора и фауна.

11. В Гренландия могат да броят само до 11…

На гренландски (Kalaallisut) числата стигат само до 11, а всички следващи се наричат просто „много“ („amerlasooparssuit“). Но 12-годишните гренландци не са съвсем безпомощни, когато ги питат за възрастта. Тогава те просто преминават на датски. Гренландия е автономна област на Дания, затова там се говори и този език.

12. В най-известния фонтан на Рим …

Фонтана ди Треви всеки ден се хвърлят около 3000 евро. Според поверието един ден пак ще се върнеш в Рим, ако пуснеш монета във фонтана.

13. В Индия не може да се поръчва „къри“…

Поне не и ако искаш да получиш цяла порция храна. Защото „кари“ на езика хинди означава „сос“ или „печено“.

14. В САЩ брадите на маскираните Дядо Коледи …

се изработват частично от опашките на якове, които Америка редовно внася от Тибет.

15. Пясъкът в Саудитска Арабия произхожда от Шотландия …

Шотландия наистина изнася пясък за пустинната държава, и то немалко: всяка година за Саудитска Арабия потеглят 600-800 тона кварцов пясък. Там пясъкът е прекалено ситен, за да се използва в индустрията. Шотландският кварцов пясък е по-твърд и е по-подходящ за стопански цели.

16. В Папуа-Нова Гвинея има повече от 700 езика …

от 14 езикови групи, всичките от които все още се говорят активно.

17. На Мъртво море човек не изгаря толкова лесно от слънцето …

Заради плътността на атмосферата там ултравиолетовите лъчи са по-слаби отколкото на повечето други места в света. Все пак и в курортите на Мъртво море слънцезащитният крем не бива да липсва от плажната чанта!

18. Ако домашният любимец на абитуриент англичанин умре …

ще получи по-висока диплома. При травмиращи събития от този род, които се случват в деня на изпита, оценката се повишава с две единици.

19. Най-старата човешка следа в САЩ представлява купчина изпражнения …

Фосилизираната находка е открита в една пещера в щата Орегон, а възрастта й се определя на 14 300 години. Това доказва, че в Америка са живеели хора цели 1000 години по-рано, отколкото се смяташе досега.

20. Айфеловата кула променя големината си според сезона …

През лятото се разширява, през зимата се свива – и то с до 15 сантиметра. Но не е само кулата. Всички стоманени конструкции имат свойството да се разширяват от топлина и да се свиват от студ.

21. В Израел кръстили едно момиче на бутон на Фейсбук …

и сега то се казва „Лайк“. Причината? Щом и без това всяка бебешка снимка във Фейсбук веднага се „лайква“, защо и детето да не се нарече така – смятат родителите.

22. Датски пейзажи …

са дали имената си на килимите от Икеа – например Køge, Sindal и Brøndby. Случайност или умишлен опит на шведите да уязвят датчаните (Дания = изтривалка)?

23. Английската кралица Елизабет II е правоспособен автомонтьор …

По време на военната си служба през Втората световна война кралицата получава свидетелството си за управление на МПС и преминава курс на обучение по автомонтьорство.

24. В Исландия бирата е легална едва от 1989 година …

С приетия през 1915 г. Сух закон в Исландия се въвежда пълна забрана на алкохолните напитки. Скоро след това законът се смекчава и се разрешава виното, но забраната за бира става още по-строга, като през 1934 г. се ограничава вносът на бира с алкохолно съдържание над 2,25 %. Едва през 1989 г. в Исландия е разрешена всякаква бира. Оттогава исландците всяка година празнуват „Деня на бирата“.

25. В американската Декларация за независимостта от 1776 г. …

… думата „независимост“ не се споменава никъде, на нито едно място.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *