125 четения

Пари от Кипър за гръцкия център във ВТУ

МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО НА РЕПУБЛИКА КИПЪР ЩЕ УДВОИ ФИНАНСИРАНЕТО НА ЦЕНТЪРА ЗА ГРЪЦКИ ЕЗИК И КУЛТУРА във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Това стана ясно след срещата на извънредния и пълномощен посланик на Кипър Мариос Кундуридис и ректора на вуза проф. д-р Христо Бонджолов. Двамата са провели работна среща в края на миналата седмица, на която са договорили няколко бъдещи съвместни инициативи.

„Изключително много ценя работата на преподавателите по гръцки език. Тяхната работа е не само да обучават младите, но и да помагат за разпространяването на гръцкия език и култура в България. Великотърновският университет има изключително голямо богатство с толкова добре подготвени студенти. Повече от завършилите намират успешна реализация в професионални сфери, предполагащи висока степен на владеене на гръцки език“, каза Мариос Кундуридис, който присъства на презентацията „Новогодишни традиции и обичаи в Гърция, Румъния, България и Сърбия”.

Студентите, които изучават гръцки, румънски, български и сръбски език, били организатори на събитието.

По време на срещата посланикът и ректорът са договорили и гостуването на две изложби, посветени на 60-годишнината от основаването на Република Кипър. Ще бъде изготвен и проект, в изпълнение на който студенти от специалност „Църковни изкуства – иконопис, стенопис, дърворезба” ще имат възможността да се включат в рисуването на икони, които ще бъдат предназначени за протоколни подаръци на църквата на Кипър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!