1552 четения

С 600 000 евро белодробната болница във В. Търново може да стане единствената клиника за респираторни заболявания у нас

Строително-монтажните дейности, обзавеждането и оборудването с медицинска апаратура на източния недовършен корпус на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Трейман” в старата столица по първоначални разчети ще струва около 600 000 евро. Планът на ръководството на лечебното заведение е в бъдещото крило да се разкрият отделения по алергология и детска пулмология. Реализирането на проекта ще превърне клиниката в единствената българска болница за респираторни заболявания, тъй като в нея ще се предлагат всички възможни медицински услуги за заболявания на дихателната система.

Финансирането на мащабната инициатива може да се случи по два механизма. Единият е чрез осигуряване на средства от местната власт, тъй като стационарът е общинска собственост, а другият – с помощта на здравното министерство. Само преди няколко дни кметът на Велико Търново инж. д-р Даниел Панов информира, че се търсят механизми за субсидиране на недовършеното крило.

В момента в болницата се лекуват пациенти с туберкулоза, хронично обструктивна белодробна болест, астма, рак на белия дроб, пневмония, бронхити и т.н.

В Националната здравна карта е предвидено в областта да се разкрие отделение по детска пулмология, но нито едно лечебно заведение не се е наело с осъществяването на тази цел. В белодробната клиника разполагат с детски пулмолог и двама педиатри, което е напълно достатъчно за нормалното протичане на работата в такова звено.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *