716 четения

Театърът, виното и красивият грим са големите страсти на актрисите Лили и Силвия

 

ВИНОТО, КРАСИВИЯТ ГРИМ И ТЕАТЪРЪТ СА ГОЛЕМИТЕ СТРАСТИ НА ЛИЛЯНА ИВАНОВА И СИЛВИЯ ШЕКИЛОВА. Двете са почти неразделни, забавляват се заедно и работят заедно. Лили и Силвия са актриси в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново. Първа пристигнала Лили през 2002 г. и вече 17 сезона влиза в какви ли не образи. Пет години по-късно в трупата влязла и Силвия, за която този сезон е номер 12.

Съвсем неотдавна двете преоткрили в себе си по още една страст освен театъра. Лили започнала да изучава изкуството на красивия грим, а Силвия – изкуството на хубавото вино.

„Театърът е животът ми и аз не мога без него. Но театърът е огромно физическо и психическо натоварване и винените дегустации, които правя, срещите с потенциални клиенти ме успокояват. После мога да се върна на сцената заредена“, казва Силвия, и Лили, напълно съгласна с нея, само допълва, че гримът много бързо се превърнал за нея в пристанище и свят, в който тя може да остане насаме със себе си. После, след бързо и кратко съвещание, Лили и Силвия казват, че всъщност те двете променят хората. И с основното си занимание – театъра, и с хобитата си, защото и гримът, и виното притежават силата да направят човек различен.

БЮТИ ГРИМ И ГРИМ ЗА ПРАЗНИЦИ, КАТО ХЕЛОУИН НАПРИМЕР, ПРАВИ ЛИЛИ. Тя рисува отдавна, затова и в гримирането станала добра много бързо. Гримира се преди всяко представление, а често гримира и колегите си. И така, докато един ден великотърновският фотограф Валентин Русанов не й спретнал първото по-сериозно приключение. Поканил я да гримира моделите за едно от изданията на фотопленера „Бодиграфия“. Тя приела, без да подозира в какво се забърква, но и днес признава, че тръгнала, без да е достатъчно уверена в себе си. Обаче се пристрастила и решила да отиде на курс. „Направих го и преди година за свое собствено самочувствие завърших курса за гримьор, даже и сертификат вече имам. Дори в един салон работя в свободното си време“, казва Лили, която ползва само висококачествени професионални гримове.

Тя гримира момичета и дами по различни поводи, най-често за празници, сватби и абитуриентски балове. Датите 24 и 25 май за догодина отсега са й заети.

„О, много е интересно. Идват при мен с някаква своя си идея за грим, носят ми снимка, по която да ги гримирам, често искат да приличат на някого. Аз казвам, че тази снимка е толкова обработена, че няма как гримът да е същият. Ако момичето не приеме съветите ми, правя възможно най-близкото до грима на снимката. Но по-често дамите ми се доверяват. Аз предлагам грим според повода, според тоалета и според формата на лицето“, обяснява Лили и след това дълго може да говори за разните трикове, с които може да преобрази едно лице.

„Гримът има две функции – да прикрие дефектите по лицето и да покаже красивите черти на лицето. Когато гримьорът съумее да съчетае тези две функции и да нанесе правилно грима, ефектът е поразителен. Но понякога само с един зле поставен фондьотен можеш да нанесеш такива поразии, че чак бръчките да изпъкнат“, казва още Лили. И не крие, че когато върви по улицата, често се заглежда в начина, по който дамите са се гримирали. Наум отчита грешките и се опитва да запомни хубавите идеи.

Когато има свободно време и когато си вземе нови гримове, тя обикновено призовава Силвия и момичетата от женската им компания и започва да гримира и да експериментира по техните лица. Признава, че мечтае някой ден да се занимава и с театрален грим, а още по-смелата й мечта е да прави телевизионен и филмов грим.

И АКО ЗА ЛИЛИ ГРИМЪТ Е НЯКАК ЕСТЕСТВЕНО ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ОБИЧТА Й КЪМ РИСУВАНЕТО, ЗА СИЛВИЯ ШЕКИЛОВА СРЕЩАТА С ВИНОТО БИЛА МАЛКО СЛУЧАЙНА. Запалил я приятел от детинството, който отдавна предлага френско вино на българския пазар. Тя опитала виното, харесало й, няколко пъти, когато се връщала в София, си взимала от същото. И един ден приятелят й от детинство й предложил да опита да го предлага във Велико Търново. „Той ми каза, че за свободното ми време това е чудесно занимание и аз се навих. Не ми беше много ясно как се случва разговорът с клиентите, но реших, че това се научава. И се оказах права. Но първо исках да опитам виното“, казва Силвия. И – речено-сторено. Натоварила в една чанта десетина различни вина от марката и се отдала на дегустация. Искала да тества собствения си вкус, защото вярвала, че може успешно да предлага само виното, което тя харесва.

После започнала да чете за гроздето, как го гледат това грозде, как се прави виното. И през лятото заминала за София, за да участва в дегустациите там и да види как става тази магия. „Когато се правят винените дегустации, целта не е непременно да продадеш виното. По-важното е да чуеш хората, да разбереш какво им харесва. И понеже аз не драматизирам, когато някой ми откаже или ме пренебрегне, се отдавам на тези, които приемат да участват в дегустацията и после да ми отговарят съвестно на въпросите. Много е интересно“, признава Силвия, която вече е дистрибутор на френската марка Paul Mas и Rosh maret. Освен виното тя предлага и твърд алкохол, и чешка бира, но голямата й страст си остава виното.

„Виното е хубаво, в Западна Европа е най-разпространеното, среден клас е и наистина е приятно за пиене“, допълва още Силвия. И признава, че въпреки огромната конкуренция на пазара, тя не се отказва и не се предава. Прави дегустации, среща се с клиенти и те много често я изненадват. Точно тези, от които тя сякаш не очаква да вземат виното, го харесват и го искат. „Но то май с всичко е така, затова е хубаво, че животът още ни изненадва. Аз тръгвам винаги с усмивка, това е най-голямото ми оръжие. Дори и да ме отрежат, това не ме обижда, актриса съм, играя като на сцената. Лили е едно от големите ми постижения всъщност. Тя вино не близва, обаче това, дето аз й го предлагам, много й харесва“, казва Силвия.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *