1711 четения

29 археологически обекта са регистрирани по трасето на отсечката Велико Търново – Русе

29 археологически обекта има на територията на област Велико Търново по трасето на скоростния път Велико Търново – Русе. Всички те са регистрирани през годините и са на разстояние само от около 20 км, каза директорът на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов. И призна, че заради строителството на магистралите в момента дори не достигат археолози, които да работят на разкритите по време на строителните дейности обекти или пък на тези, които са познати и предварително регистрирани.

„По трасето на магистрала „Хемус“ например миналата година работиха пет – шест наши екипа. Пращах археолози на обекти в Плевенско, дори в Лом имаха нужда от хора и чак до там стигнаха специалисти от Регионалния исторически музей“, коментира още Иван Църов.

Той обясни, че инвеститорът е длъжен да сигнализира, ако по време на работата си попадне на археология. Според родното законодателство работата спира, за да бъдат извършени спасителни разкопки. Министерско постановление от 1966 г., което още е в сила, определя могилите като паметници на недвижимите културни ценности с национално значение, което е и най-високият статут. Глобата, в случай че инвеститорът не изпълни закона, е 30 000 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *