6052 четения

Новата общинска детска градина за 2,5 млн. лв. във В. Търново трябва да е готова предсрочно до 1 септември

Подготвя се и изграждането на още една в широкия център на града

 

НАПРЕДВА СТРОИТЕЛСТВОТО НА ПЪРВАТА ОТ БЛИЗО ПОЛОВИН ВЕК НАСАМ НОВА ДЕТСКА ГРАДИНА, КОЯТО ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРАВИ. Инвестицията е 2,5 млн. лв., а изпълнител е старозагорската фирма „Рендстрой“. По план обектът трябва да бъде предаден в края на тази година, но по него се работи усилено и вероятно ще бъде завършен предсрочно за старта на новата учебна година. От кметството коментираха, че тя трябва да е готова до 1 септември, заедно с улица „Димитър Рашев“, откъдето ще е и основният подход към нея. Комплексът е почти изцяло вдигнат на груб строеж, като в момента се монтират последните носещи колони на покривната конструкция. Хубавото време помага на изпълнителите и те не са „замразили” строежа, както са били първоначалните планове, а работят. Налично е и финансирането.

Градината, която от есента ще приеме над 120 малчугани, се намира между улиците „Венета Ботева“ и „Димитър Рашев“. Преди няколко години от Община Велико Търново направиха и голям парк в съседство. Проектът на забавачката „Шареният замък“ е разработка още от времето на предишния кмет д-р Румен Рашев, но финансирането бе осигурено едва миналата година от сегашния градоначалник Даниел Панов. Парите са по общинската инвестиционна програма. Това е втората забавачка, правена в града в годините на демокрацията, като първата е частна – изградена от фирмата „Илстрой” в кв. „Слънчев дом”, припомнят запознати.

КОКЕТНАТА ДЕТСКА ГРАДИНА Е ПОЗИЦИОНИРАНА УМИШЛЕНО ИМЕННО В ТОЗИ КВАРТАЛ, в който няма забавачка, и родителите са принудени всеки ден да водят децата си или до центъра, или до съседния квартал „Бузлуджа”. Градината е разположена на площ от 4616 кв. метра заедно с двора й. Тя има пет самостоятелни, богато озеленени площадки, които вече се оформят и са отделени от парка и кътовете за игра в съседство. Всяка от тях ще е по 100 квадрата, като общата, спортна – три пъти по-голяма. Към самата сграда замък са планирани и няколко вътрешни градини, тип английски двор. Според основните проектни параметри застроената площ на сградата е 1368 кв. м. На тях малчуганите ще се занимават с ролеви игри, ще имат физкултурен салон на открито, кътове с беседки за тихи занимания, места за художествено творчество и даже открит амфитеатър с площ от 120 кв. метра. Комплексът е на два етажа с множество занимални, игротеки и обслужващи помещения за удобство на възпитаниците на забавачката и на техните преподаватели. На сутерена е предвиден и плувен басейн с няколко физкултурни салона и умивални, както и просторни кухни и трапезарии.

В МОМЕНТА СЕ ПОДГОТВЯ ИЗГРАЖДАНЕТО И НА ВТОРА ОБЩИНСКА ДЕТСКА ГРАДИНА, КОЯТО ЩЕ СЕ НАМИРА В ШИРОКИЯ ЦЕНТЪР НА ГРАДА. Обектът също ще се финансира от местния бюджет, а строителството му трябва да започне през пролетта, след като се реализират съответните процедури за избор на изпълнител. Де факто тя ще представлява нов корпус към съществуващата в момента градина „Здравец“. Обектът бе започнат от Министерството на отбраната, но впоследствие замразен. За него кметството направи бартер и го получи срещу ремонт на Гарнизонния военен клуб

Стилян НАЙДЕНОВ

Илюстрация авторът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!