117 четения

Сурвакари обикаляха институции в старата столица по случай ромската Нова година

УЧЕНИЦИ ОТ СУ „АНГЕЛ КАРАЛИЙЧЕВ“ В СТРАЖИЦА БЯХА ВЧЕРА В ОБЛАСТНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПО СЛУЧАЙ НАСТЪПВАНЕТО НА РОМСКАТА НОВА ГОДИНА. Учениците са представили пред заместник областния управител инж. Детелина Борисова ромски обичаи и песни, свързани с Василица. По традиция децата сурвакаха служителите на администрацията за здраве, след което получиха лакомства.

Сурвакарчета от СУ „Св. Климент Охридски“ в Сухиндол поздравиха директора на ОД на МВР главен комисар Димитър Машов и екипа му, след това гостуваха в Регионалното управление на образованието във Велико Търново. Деца от ОУ „Бачо Киро“ в Бяла черква гостуваха на дирекция „Бюро по труда“.

Традиционното сурвакане завърши в Община Велико Търново, където бяха малките сурвакари от СУ „Владимир Комаров“, които, преди да поздравят общинските служители, отидоха и при служителите на Регионалната здравна инспекция.

Празникът Василица се почита от ромската общност като начало на Новата година и се отбелязва на 13 срещу 14 януари, като празненствата включват и 15 януари. Отбелязването на Василица е свързано и с легендата за Банго Васил, който се явява като спасител на ромите, като изградил отново мост, разрушен от Дявола, за да могат те да преминат отвъд реката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!