11207 четения

Брат и сестра продължават традициите на семейната изба „Върбовка“

Лора и Калоян създават вина за ценители

 

ЛОРА И КАЛОЯН ПЕНЕВИ СА ПОЕЛИ ГРИЖАТА ДА ЗАПАЗЯТ И ПРОДЪЛЖАТ ТРАДИЦИИТЕ НА СЕМЕЙНАТА ИЗБА „ВЪРБОВКА“ В ЕДНОИМЕННОТО ПАВЛИКЕНСКО СЕЛО. Те са брат и сестра и в момента управляват избата заедно с майка си инж. Светлана Пенева. Казват, че допреди четири-пет години и двамата са имали различна представа за това как ще подредят животите си, но след една семейна трагедия избата на родителите им се превърнала в тяхна съдба.

„Аз съм технолог като майка ми и баща ми и винаги съм знаел, че ще правя вино. Но имах идея, след като завърша в университета в Пловдив, да поработя в други предприятия, за да натрупам опит и да видя къде как се справят с този занаят“, разказва Калоян, който също е инженер. Лора, която има магистратура по PR и реклама във Варненския университет, признава, че не е имала намерение да влиза в семейната фирма, защото не е вярвала, че виното може да бъде до такава степен интригуващо за нея. След смъртта на баща им и двамата се връщат у дома. Така започнал и пътят им като винари. Калоян и майка му Светлана са технолози и правят виното, а Лора се занимава с маркетинга и продажбите, прави дизайна на етикетите и визията на винените серии, които избата произвежда.

ИЗБА „ВЪРБОВКА“ СЪЩЕСТВУВА ОТ 1934 ГОДИНА И ОТТОГАВА ДОСЕГА НИКОГА НЕ Е СПИРАЛА ДА РАБОТИ, МАКАР ЧЕ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ Е ПРЕЖИВЯВАЛА МНОЖЕСТВО РЕКОНСТРУКЦИИ И ОБРАТИ. Семейство Пеневи са категорични, че искат да запазят автентичността на избата, защото вярват, че ако искат да вървят с големи крачки напред, трябва да почитат историята.

„Избата е построена като първична, което ще рече, че в нея единствено се произвежда вино, няма цех за стабилизиране и бутилиране. В началото е била част от Винпром „Павликени“, където е отивала цялата продукция. Там е било стабилизирано виното, бутилирано и приготвяно за износ. До 1945 г. избата е кооперативно предприятие, след това я одържавяват. Минава през доста реконструкиции и нашите родители я купуват през 1999 г. Това е началото на семейния ни бизнес“, разказва Калоян. За да продължат традициите на този семеен бизнес, двамата са решили да не променят автентичния вид на избата. Запазили са бъчвеното помещение, в което могат да бъдат видени бъчви с обем от по 15 – 17 тона, което си е истинска атракция за гостите на избата. „Ние не сме туристически обект, защото екипът ни е малък и нямаме време да посрещаме ежедневно туристи. Обаче с предварителна заявка посрещаме гости, които остават изумени точно от това помещение, защото е изключителна рядкост да се видят такива огромни и толкова стари бъчви“, допълва Лора, която е част от семейния бизнес вече от шест години. Няколко години по-късно се присъединил и Калоян, а сред работниците в избата има служител, който е със семейство Пеневи от 1999 г.

Калоян и майка му, като технолози, правят всички видове вина – бяло, розе и червено. Изба „Върбовка“ произвежда и наложен пелин.

Фамилия Пеневи няма собствени лозя, но Калоян и Лора признават, че някой ден искат да имат. „Това, че нямаме собствени лозя, е слабост, защото зависим от други производители. Но в същото време е и предимство, защото така можем да купуваме винаги добро грозде, в зависимост от реколтата, и да работим само с производители, на които имаме доверие. А и те вярват на нас“, обяснява Калоян. И допълва, че когато настъпи моментът, в който те ще посадят собствени лозя, те ще бъдат само родни сортове грозде, и то най-вече гъмза, която е с традиции в Северна България.

„Правим три серии вина. И за трите серии имаме ясно изразена концепция. Имаме серия No occasion, която на български се превежда като „без повод“. Това е вино, за което не ти е нужен специален повод, за да го пиеш. В тази серия вината са по-неангажиращи, подходящи са за ежедневна консумация, изцяло произведени от международни сортове. Етикетите са с графични изображения, по-модернистични и неангажиращи“, разказва Лора, когато става дума за това как избира дизайна на етикетите. В средният клас вина на избата е серията Native, което се превежда като „роден, местен“. Вината в тази серия са произведени изцяло от местни сортове грозде, затова и етикетите са с орнаменти от български пафти. Най-високият клас вина са от серията Cuvee, изцяло са произведени от международни сортове и имат класически и много изчистени етикети.

Технологът е този, който изгражда концепцията от кое грозде какво вино може да стане. „Интересно е, всяка реколта е различна. Не можеш да предвидиш през юли какво грозде ще набереш през септември. Още от приемането на гроздето технологът трябва да има ясна концепция за виното, което създава – дали то има потенциал да отлежава, или ще се реализира като младо. Всеки има различен вкус, някои хора предпочитат отлежали и по-плътни вина, други предпочитат млади и по-леки. Опитваме се да създаваме вино за различни винени ценители. Всъщност то има много сходен живот с човешкия. Затова целият процес от правене на вино до неговото изпиване, се нарича „Живот на виното“, казва инж. Калоян Пенев и признава, че процесът е дълъг и сложен и във всеки момент може да стане грешка, която изцяло да повлияе качеството.

От пет години изба „Върбовка“ вече бутилира вино. „Започнахме да бутилираме, след като почина баща ни. Решихме, че имаме нужда от някаква промяна. И съдбата беше с нас. Бутилирахме едно розе, с което участвахме на международен конкурс в Румъния и спечелихме първия си медал. Към момента предлагаме 10 етикета, които ни донесоха много награди и най-вече отличия на публиката, което за нас е особено важно“, допълва Калоян.

Едно от вината, с които избата се гордее, е произведено от сорта „Кайлъшки мискет“. През 2018 г. единствено изба „Върбовка“ в цялата страна произвежда вино от този сорт грозде. „Ще направим и от реколта 2019. Виното се получи отлично и ни донесе много награди. А и е от роден сорт грозде, за което никоя друга държава, производител на вино, не може да има претенции за произход. Този сорт е селектиран през 1976 г. в Института по лозята и виното в Плевен. Бяло грозде е, кръстоска на френския сорт „Вилар блан“ и десертното грозде „Хамбургски мискет“, разказва Лора.

ВИНОТО ТРЯБВА ДА НОСИ ЕМОЦИЯ И ТАЗИ ЕМОЦИЯ, КОЯТО СЕМЕЙСТВО ПЕНЕВИ ТЪРСЯТ, Е РАДОСТТА. Това, което те искат да дадат на своите клиенти, е удоволствие, защото самите те обичат да пият добро вино. „Вярваме, че сме длъжни да даваме постоянно високо качество на клиентите си. Затова взимаме решенията заедно и е хубаво, че и тримата гледаме в една посока“, допълват още Калоян и Лора.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

2 коментара за “Брат и сестра продължават традициите на семейната изба „Върбовка“

 • 15.01.2020 в 20:05
  Permalink

  Браво на тия хора. Да продължават традицията.

  Отговор
 • 15.01.2020 в 20:21
  Permalink

  За ценовото равнище около 20 лева , Cuvee-то им е чудесно! Може да се сравни с „Цар Александър“ на изба Марян. Меко, без натрапчива киселина, с богат вкус!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!