Над 231 000 лв. приходи от спектакли отчита театърът за миналата година

ПОВЕЧЕ ОТ 231 000 ЛВ. СА ПРИХОДИТЕ НА МУЗИКАЛНО-ДРАМАТИЧНИЯ ТЕАТЪР „КОНСТАНТИН КИСИМОВ“ ЗА 2019 Г. Всички те са от изиграни спектакли и в сравнение с 2018 г. парите са с 15 000 лв. повече, отчита директорът на театъра Васил Вълчев. Общо 161 са изиграните представления през 2019 г., а броят на зрителите, които са ги аплодирали, достига 28 000 души. Спектаклите на сцената в старата столица са 56 и са били посетени от 8000 зрители. Общо 105 са представленията, изиграни в турне. Те са били гледани от 20 000 души. Най-силно по финансови показатели е последното тримесечие на годината, а приходите от него възлизат на 101 000 лв.

Балансът между спектаклите на оперетата и драмата са една от причините за добрите показатели на театъра. Има баланс и между българските и чуждите заглавия в театралния афиш.

С всички тях театърът е гастролирал в 50 български града. В някои от населените места артистите са били по осем пъти през годината. В други селища пък са играли по 3 – 4 представления на ден. Възстановени са редица стари дестинации, но са завоювани и нови сцени в 10 града в страната. Театърът е гостувал на сцените на държавните опери в Русе, Бургас и Стара Загора, както и в повечето областни центрове в страната. По-голяма част от спектаклите в турне са преминали под патронажа на кмета на община Велико Търново инж. Даниел Панов.

Сред успехите на великотърновските артисти през 2019 г. е участието им в Международния фестивал на спектаклите за деца „Вълшебната завеса“, който се проведе в Търговище. Там театърът ни гостува с постановката „Пипи Дългото чорапче” по романа на Астрид Линдгрен. Това е и първата изява на театъра на престижен форум от 20 години насам.

С оперетата „Теменужката от Монмартър” на Имре Калман великотърновските артисти за трети път участваха в Летния фестивал на българските оперни театри „Сцена на вековете”. Представлението на крепостта Царевец бе аплодирано от около 800 зрители, сред които имаше ценители на изкуството от цялата страна и гости от над 10 държави. В края на август по покана на кмета на община Велико Търново Даниел Панов солисти, актьори, оркестър, хор и балет представиха сред естествения декор на царския дворец и оперетата „Баядерка”.

В началото на септември артистите на МДТ успяха да покорят ценителите на изкуството и в Югозападна България, където бяха на четиридневно турне. Те изиграха общо пет спектакъла в Дупница, Разлог, Сандански и Петрич. С мюзикъла „Криворазбраната цивилизация” театърът участва в първото издание на Фестивала на мюзикъла и оперетата „Петрич 2019”. За първи път нашият театър излезе на сцена в Дупница, Разлог и Сандански.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *