Няма опасност от водна криза за региона

„Йовковци“ е пълен, безводие може да има само заради половинвековните тръби от него

Нов водопровод от язовира е направен за 6 млн. лв., но все още стои неизползваем

„Йовковци“ е името на един от най-големите по площ язовири на територията на България. Изграден е на река Веселина, близо до Елена, и обслужва нуждите от питейна вода на около 250 000 души в региона и съседни области. Общият му обем е 92 179 000 куб. м и е изцяло за питейно-битово водоснабдяване на градовете Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Полски Тръмбеш, Дряново, Елена, Златарица и селищата в района. Той включва язовирна стена с открит траншеен преливник и вертикална водовземна кула. Язовирната стена е каменнонасипна с вертикално глинено ядро, като в отбивния тунел са разположени два стоманени тръбопровода – водовземна тръба ф 1500 мм и ф 700 мм, а на дъното е положен водопровод за екологични води ф 300 мм. Водоемът е кръстен на едно от разрушените при построяването му села, което сега се намира под водата. Строителството му започва през март 1968 г., а на 27 декември 1987 г. започва неговото завиряване. Първото пускане на вода от язовира е на 25 април 1979 г.

1200-милиметровите тръби, по които идва водата от язовира, са полагани преди 50 години и с отдавна изтекла гаранция.

 

ЯЗОВИР „ЙОВКОВЦИ“ Е ПЪЛЕН, КАТО ТОВА СЕ ДЪЛЖИ НА ФАКТА, ЧЕ Е ПРАВЕН САМО ЗА ПИТЕЙНО-БИТОВИ НУЖДИ И НА НЕГО НЯМА ВОДНОЕЛЕКТРИЧЕСКИ ЦЕНТРАЛИ, заради които да се точи. Наличният воден обем е напълно достатъчен, за да не бъде нарушено снабдяването на над четвърт милион души, увериха от Областната администрация. По нареждане на областния управител проф. Любомира Попова само преди броени дни завърши проверката на най-важния водоем за региона. Констатациите разсеяха всички поводи за притеснения от водни кризи. Природолюбители и въдичари обаче коментират, че „Йовковци“ наистина не е празен, но пък водите му са доста спаднали, но това е нормално с оглед липсата на достатъчно валежи и сухата зима, която караме.

ПОВОДИ ЗА ПРИТЕСНЕНИЯ ОТ ВОДАТА В „ЙОВКОВЦИ“ НАИСТИНА НЯМА, НО ПЪК ТРЯБВА СЕРИОЗНО ДА СЕ ТРЕВОЖИМ ЗА ДРУГО – тръбите, с които се захранват населените места, включително и Велико Търново, са на почти 50 години и тотално амортизирани. Именно по тях стават чести аварии, особено в района на Присово.

1200-милиметровата тръба, която се използва в момента, за да захранва Велико Търново и общината, е полагана в началото на 70-те години на миналия век. Тя свързва по гравитачен път язовира с областния център. Според експерти, тръбите, които са слагани в началото, са полагани скоростно и даже не отговарят на изискванията, защото в миналото главната цел е била да се докара час по-скоро водата от язовира. Заради колосалното налягане и абразивността в самата система в най-ниските точки, където водата навлиза с огромна скорост и мощ, триенето е огромно и това причинява аварии. Корозията също допринася за това.

Амортизацията на тръбите и студеното време са другата причина за тежките аварии, които водят често до безводие, обясниха експерти. Заради триенето системата се износва и се получават пробиви, които подкопават и в един момент инсталацията се пръска от огромното налягане. Тя е от бетонни тръби 1000 мм с напрегната стоманена арматура с експлоатационен срок 25 – 30 години, които отдавна са минали.

Поради това, че бетонът е отлят при разтеглена арматура под напрежение, при оголване и корозиране дори само на една жица от арматурата тръбата се пука, гърми и предизвиква авария. Тогава цялата 5-метрова тръба се подменя с метална. „Имало е случаи, в които отстраняваме повреда, зариваме обратно, но веднага се пробива съседен участък – така, както се случи преди няколко години”, информират от водното дружество. Неведнъж авариите са ставали даже преди продължителни празници за ужас на хиляди граждани в региона.

Преди 7 години „ВиК Йовковци“ прави нов магистрален водопровод за почти 6 млн. лв., но той не е въведен в експлоатация и не отговоря на размера на действащия. Във връзка с изграждането му все още вървят прокурорски проверки и дела, включително и по отчуждителни казуси, показа наша проверка. За разследванията настоява сегашното ръководство на водното дружество, което е срещу предишното, в чийто мандат е реализиран новият и неизползваем все още водопровод.

НОВИЯТ ВОДОПРОВОД Е ИЗПЪЛНЕН ОТ СДРУЖЕНИЕТО „ЧИСТА ВОДА“. Наново са направени 1,2 км тръби от австрийската марка „Хобос“. Те издържат на налягане от над 20 атмосфери.

Полагани са на 2,40 метра под земята на добре заравнена и трамбована основа, тъй като при този тип водопроводи не се допуска отклонение, по-голямо от 2 градуса. Съоръжението не може да действа обаче, тъй като не е прието и практически стои неизползваемо, докато текат проверки и дела.

ДРУГ ПРОБЛЕМ ЗА ВОДОСНАБДЯВАНЕТО, НО В ЧЕРТИТЕ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, Е АМОРТИЗИРАНАТА ВОДОПРЕНОСНА МРЕЖА, ОСОБЕНО В ШИРОКИЯ ЦЕНТЪР И КЪМ КВАРТАЛИТЕ. По доклад на самата водна компания „ВиК Йовковци“ загубите в някои части като главната ул. „България“ например са над 70%. Една от най-проблематичните зони във Велико Търново както по отношение на водопроводите, така и за канализацията и отводняването, е ул. „Мармарлийска”. Тук ежегодно стават над 50 големи аварии, а случаите на автомобили, пропаднали в дупки, причинени от вода, само за последните две години са над 20. На решето от кръпки и дупки е и централното кръстовище между пазара и Съдебната палата. От години тук се дълбае за ремонти на спукани тръби с нищожен ефект, вместо да се подходи глобално. През последните години с първия воден проект и с реконструкцията на улиците в старата част се подмениха и старите и амортизирани градски водопроводи. Предстои подмяна и на тези по „България“, като вече текат процедурите за избор на изпълнител. Даже и след като това стане обаче, ако не се въведе в експлоатация новият водопровод, даже и при пълен язовир, опасността от водна криза за региона е реална във всеки един момент.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимки Венелин ГЕОРГИЕВ и архив „Борба“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *