1785 четения

Търновче извади Богоявленския кръст от водите на Тихия океан в САЩ

11-годишният Явор Колев от старата столица успял да извади Богоявленския кръст при отбелязването на Йордановден в Калифорния. Ритуалът бил в неделя, тъй като на 6 януари липсвал свещеник в района, който да го извърши. В крайна сметка отговорността по провеждане на обичая била поверена на отец Олег от Украйна. Той отслужил литургия и хвърлил кръста от кея в Санта Моника.

За разпятието се борили само двама смелчаци – Стоян Генов и Явор Колев. Търновчето за трети път в живота си участвало в ритуала, като дебютът му бил на 8-годишна възраст. Опонентът му пък е ветеран в обичая, тъй като зад гърба си има девет опита по изваждане на разпятието.

Болярчето получило за награда 200 долара от храма „Св. Георги“ в Лос Анджелис и църквата „Св. Злата Мъгленска“ в Ориндж Каунти. Освен това кръстът, който е донесен от Витлеем, ще остане у него до следващия Йордановден.

Явор е ученик в българското училище в Ървайн и има две по-големи сестри.

На празника в неделя присъствали около 50 наши сънародници от няколко щата и генералният консул на България в Лос Анджелис Веселин Вълчев.

Галина ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “Търновче извади Богоявленския кръст от водите на Тихия океан в САЩ

  • 15.01.2020 в 21:33
    Permalink

    Бравос! Жалкото е само, че след десетина години надали ще се пише българче, така както хиляди други. Ще бъде някой джей кей и тихом-мълком ще вика, абе имам аз май бг корени, ама съм първи чичо сам…

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!