1223 четения

Заболеваемостта от грип и остри респираторни болести в областта надхвърля тази за страната

Двойно са се увеличили пациентите с грип и остри респираторни заболявания в областта само за една седмица. Това сочат данните на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново за периода 6 – 12 януари. Към момента заболеваемостта възлиза на 104,38 заразени на 10 000 население, което надвишава стойността за цялата страна – 104,06. Преди седем дни нивото за региона бе 57,99, а националното – 52,08 на 10 000 души.

В контролното здравно ведомство ежедневно постъпва информация от предварително избрана извадка от общопрактикуващи лекари, лечебните заведения в областта и общинските власти. Посредством нея инспекцията ще може да вземе своевременно решение за евентуално обявяване на грипна ваканция.

Междувременно продължава да върлува варицелата, която е заразила 53 души за същия период. Най-много са болните в Горна Оряховица – 28, следват тези във Велико Търново – 12, Стражица – 9, Лясковец – трима, и един в Свищов. За цялата 2019 година лещенката е поразила 901 души, което е повече от предходната, когато инфектираните са били 889.

Два са случаите на скарлатина за периода 6 – 12 януари. Те са установени в старата столица.

Здравните власти са засекли също двама свищовлии, заболели от остра вяла парализа, жител на Стражица с туберкулоза и случай на бактериален менингит в Полски Тръмбеш.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!