Калояна Крумова – Цончева: „Успехите са временни и краткотрайни, после започваш всичко отново”

За ниво на спортни резултати трябват не само физически и психически качества, но и лична мотивация, смята Треньор N 1 на Велико Търново

 

Калояна Крумова – Цончева бе избрана за Треньор на 2019 година в анкетата на Община Велико Търново. Тя е председател и треньор на клуба по спортна гимнастика “Етър – Стил” от регистрацията му през 2005 година досега. Преди това е била треньор към гимнастически клуб “Етър – Юнак”. Майстор е на спорта по спортна гимнастика, преподавател във Великотърновския университет във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, Педагогическия факултет, катедра „Теория и методика на физическото възпитание“. След награждаването Калояна Крумова – Цончева даде кратко интервю за медиите.

 

 

– Какво е чувството да бъдеш избран за Треньор на годината?

– Много съм щастлива и горда. Не със себе си и с моите резултати, а с това, че ми е оценен трудът. При това – дългогодишният труд, защото 2019 г. бе просто поредната работна, планирана и успешна година. В същото време съм и мотивирана с тази награда, защото треньорската работа се нуждае и от мотивация.

– Има ли демотивиращи фактори в треньорската работа?

– Много са: родители, деца, плануване, участие на състезания – всичко в треньорската работа е стрес. Честно го казвам – който не е работил, той не е запознат с целия етап на тренировки, изпълнения на планове, изисквания. Плюс психологията на съвременното дете. Треньорската работа винаги е неблагодарна – това го знам още от времето на Нешка Робева и Иван Абаджиев.

– Но пък успехите стимулират!

– Да, и затова съм страшно мотивирана да продължа, но успехите са временни и краткотрайни и после започваш всичко отново. Спортната гимнастика е труден спорт… Много трудоемък, както за децата, така и за треньора, който вдига, придържа, пренася, за да се автоматизира всяко упражнение. За да се постигне ниво на спортни резултати, са необходими не само физически и психически качества на гимнастиците, но и лична мотивация от страна на треньора и състезателя.

– След като е трудно за треньора, със сигурност е така и за децата. Как успявате да ги задържите в залата?

– Треньорът трябва да е и психолог, да създава различни мотивации, като не трябва и да се прекалява с това, защото детето свиква да получава наготово, без да полага достатъчно усилия. Треньорът трябва да знае точния момент кога и как да го „завърти“ и да го мотивира с определен стимул. Лично аз раздавам ластици на момиченцата.

– Разкажи малко повече за клуба. С колко деца работите, колко са ангажираните специалисти с подготовката им?

– В клуба в момента като треньори работим аз, Петър Николов. Помагат ни Валентин Борисов за момчетата, Дария Караиванова, Йоанна Цончева и Светлозара Христова за момичетата. В клуба тренират между 80 и 90 деца, разделени в различни тренировъчни групи според възрастта, пола и нивото на подготвеност. За 2020 година ще картотекираме във федерацията 54 момичета и момчета.

– Какво си пожелавате за 2020 година?

– Да ми е по-спокойна. Когато е по-спокойна, ще бъде и по-щастлива. По-спокойно да приемаме всички нередности, всички неуспехи, тогава човек работи по-уверено и идват и успехите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.