3922 четения

Баба Роза Райкова от Дебелец стана на 100

 

 

100-ГОДИШНИЯ СИ РОЖДЕН ДЕН ОТПРАЗНУВА ВЧЕРА БАБА РОЗА РАЙКОВА ОТ ДЕБЕЛЕЦ. Кметът на града Снежана Първанова и общинският съветник Георги Недев бяха сред първите, които поздравиха баба Роза. От тях тя получи празнична торта и 100 лв., с които да отпразнува вековния си юбилей. Рожденичката получи поздравление и от Клуба на пенсионера в Дебелец.

Около баба Роза вчера се събраха и голяма част от роднините й. Тя има две внучки, трима правнуци и една праправнучка Анабел, която е само на седем месеца.

Роза Райкова е родена в несъществуващото вече село Витевци в Еленския Балкан. Израснала е в Кръстевци, което също вече е заличено от картата на България. Там е срещнала и съпруга си, с когото после са се преселили в Дебелец. „Като започнаха да правят язовира, одържавиха земята, къщите, селата и ние се преселихме тук“, разказва баба Роза. Тя и до днес живее на улицата в Дебелец, на която всички къщи са на преселници от Еленския Балкан.

В Дебелец баба Роза цял живот е работила в земеделието. Казва, че рецепта за това си дълголетие няма, но е убедена, че сега може да види торта със 100 свещички благодарение на любовта, на която се е радвала, и на добрия мъж, на когото е случила в живота. На стената в стаята й има и малък иконостас, пред който баба Роза всяка вечер се спира, за да благодари, и това също е причина, според нея, тя да доживее до 100 години.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Снимка авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!