2649 четения

Кражбата на катализатори е хит, апаши ошетали даже колата на зам.-кмета Камарашев

300 лв. плащат за екологичното устройство в зависимост от големината му

 

МНОЖЕСТВО КРАЖБИ НА КАТАЛИЗАТОРИ, ОСОБЕНО В РАЙОНА НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ КВАРТАЛ „КОЛЮ ФИЧЕТО“, ВТРЕЩЯВАТ СОБСТВЕНИЦИ НА КОЛИ. Само преди броени дни апаши отмъкват екологичното устройство даже от семейния автомобил на зам.-кмета на Велико Търново проф. Георги Камарашев, който бил шофиран от сина му. Колата дала дефект и нищо неподозиращият собственик я оставил на майстор. В сервиза му обяснили, че проблемът идва от сваления катализатор. Незнайно защо под ударите на крадците подадат предимно японски автомобили, и то тойоти. Особено търсен от тях е моделът „Приус“, като на проф. Камарашев. Наша проверка показа, че само за последното денонощие са откраднати 4 – 5 катализатора на „Приус“-и.

Крадците разчитат и на това, че собствениците не се оплакват в полицията, защото смятат кражбата за незначителна и не им се занимава с писане на показания и непрекъснати проверки и справки, от които резултатът е съмнителен, разказаха пред „Борба” потърпевши.

КРАДЦИТЕ НА КАТАЛИЗАТОРИ СМЕНЯТ И РАЙОНИТЕ, А ВЕЧЕ ИМА СЛУЧАИ И НА ЗАДИГНАТИ ЕКОЛОГИЧНИ УСТРОЙСТВА В КВ. „АКАЦИЯ”.

Бизнес с екологичните устройства върви навсякъде в региона, тъй като в тях има благородни метали, а нормите, които автомобилът покрива единствено с катализатора, остават на заден план. Цената на катализатор втора ръка в зависимост от големината и датата на производство стига даже до 300 лв. Съоръжение от по-старите коли на вторични суровини върви между 30 и 40 лв. Практически обаче е невъзможно да се установи от каква кола е смъкнато.

„За по-възрастните МПС-та изобщо не е проблем катализаторът и те могат да се движат и без него. По-новите модели обаче, които се управляват с компютър, трудно могат да се ползват без устройството. Иначе много шофьори си ги продават, за да си набавят задължителната застраховка или да си купят читави зимни гуми. Просто такава е ситуацията при нас. Всичко се вдига, само не и доходите. Аз лично съм смъквал много катализатори. Чувал съм, че вече даже ги и крадат”, коментират монтьори. Според запознати катализаторите се смъкват буквално за секунди с диамантено въже, което реже бързо и прецизно, както и с акумулаторни триони за метал, каквито предлага всеки строителен супермаркет.

С. МАРИНОВ

3 коментара за “Кражбата на катализатори е хит, апаши ошетали даже колата на зам.-кмета Камарашев

 • 16.01.2020 в 8:41
  Permalink

  Няма полиция… Мислят само за рушвети

  Отговор
 • 16.01.2020 в 9:58
  Permalink

  Нека да се знае…в кв.Колю Фичето проблемите с кражбите от автомобили и жилища не е от вчера и до сега никой нищо не съм чул да е направил.То не бях парктроници,дисктроници,катализатори и НИЩО от тези от които зависи да не е така.Ако се разделите с парктроник или дискториник ,това ще ви струва не по малко от четирицифрена сума стигаща до 7-8 хиляди,което си е сериозна загуба.

  Отговор
 • 16.01.2020 в 14:11
  Permalink

  Ето кой е виновен значи за мръсния въздух …

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *