Мним дистрибутор на инсулин получи 2 г. затвор и ще плаща 30 000 лв. на измамен търновец

МНИМ ДИСТРИБУТОР НА ИНСУЛИН И ПИСАЛКИ ЗА ДИАБЕТИЦИ ПОЛУЧИ 2 ГОДИНИ ЗАТВОР И ОСВЕН ТОВА ЩЕ ПЛАЩА 30 000 ЛВ. НА ИЗМАМЕН ОТ НЕГО ТЪРНОВЕЦ, научи „Борба“. Строгата присъда е на председателя на Районния съд във Велико Търново Младен Димитров, но подлежи на обжалване. Тихомир Бочев се е представял за дистрибутор на инсулин и писалки за диабетици от името на компанията „Чайка фарма“, но никога не е работил за нея. Само за два месеца той успява да завлече млад търновец с рекордната сума от 75 636 лева, от които е осъден да връща 30 000 лв.

46-годишният Тихомир Бочев е въртял престъпната си и добре скроена схема преди пет години, но е изправен пред съда едва преди няколко месеца. Мъжът е от Ловеч, с ТЕЛК заради диабет и познава добре всичко нужно за диабетно болните хора. Преди е бил осъждан за измама условно. През 2015 г. решил да използва познанията си за ползване на глюкомери, писалки за поставяне на инсулин, ползването на инсулина и всички нужни консумативи за контролирането на това заболяване. Бочев започнал да купува всичко това от склад в Плевен и държал стоката в кашони в дома си. Реални сделки с медицинските консумативи не е извършвал, но ги ползвал за мостри по време на измамата.

ПРЕЗ ЛЯТОТО НА 2015 Г. БОЧЕВ ОТИШЪЛ НА ГОСТИ НА СЕЛО НА СВОЙ ПОЗНАТ, КОЙТО ЖИВЕЕЛ ВЪВ В. ТЪРНОВО. Измерил кръвната захар на Б. Х. с апарат и му препоръчал да влезе в конкретна болница в Плевен, на която продавал консумативи. Приятелят му повярвал, особено след като получил подарък нов апарат за мерене на кръвната захар. Мнимият дистрибутор убедително обяснявал как това, което носи в куфарите си за мостри, го пласира в Северна България. Малко след това дошла и офертата за работа – приятелят да работи също за голямата компания „Чайка фарма“ и да отговаря за Павликени и Левски. След това в капана на Бочев паднал и синът на неговия приятел Алексей Х. Измамникът обяснявал, че най-много пари – 30% печалба, се изкарват, когато консумативите се предлагат в аптеки, а плащането става от Здравната каса, но в срок от 30 до 45 дни. Другата възможност била продуктите да се предлагат на джипита, но печалбата за дистрибутора тогава била 20%. Синът на приятеля му имал свободно време и решил да пробва да стане дистрибутор заедно с Бочев и да отговаря за В. Търново. Убедително мошеникът заявил, че жената, която била на тази позиция, била изтеглена от компанията в София. Дори за по-голямо доверие бил имитиран разговор по телефона с висш служител на „Чайка фарма“, който по време на разследването се оказал трето лице от многобройните неволни помагачи на ловешкия измамник.

СЛЕД КАТО ВЕЧЕ ИМАЛО ДОГОВОРКА ЗА РАБОТА, НА ТЪРНОВЕЦА БИЛИ ПОКАЗВАНИ МОСТРИ ОТ СТОКАТА НА БОЧЕВ, които трябвало да се пращат по куриер в различни аптеки или на различни адреси в страната. Плащането обаче ставало от А. Х. Мъжът затънал в заеми от роднини и приятели. Накрая сумата набъбнала до 75 632 лв. Въвлеченият търновец обиколил няколко аптеки лично, на които уж бил пращал мостри, но те му отговорили, че никога не са получавали нищо и не работят по този начин. Тогава мъжът се жалвал в полицията и срещу Тихомир Бочев започнало разследване, а сега е и клиент на Темида.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.