Най-малко 500 лв. глоба грозят стопани за нерегламентирано отглеждане на прасета

Ще бъдат проверени над 2200 фермери

 

Инспектори на Областната дирекция по безопасност на храните започват проверки за наличие на стопанства от типа „заден двор“, в които отново се отглеждат прасета без задължителните мерки за биосигурност. Това информира директорът на ведомството д-р Станимир Спасов по време на първото за 2020 година заседание на Областната комисия за борба с епизоотичните ситуации на територията на региона. Домакин на срещата бе областният управител проф. д-р Любомира Попова, а в нея се включиха представители на всички институции, имащи отношение към усложнената обстановка в страната, възникнала заради африканската чума по свинете.

Повече от 2200 са местните фермери, които миналата година доброволно умъртвиха прасетата си и сега подлежат на проверка дали отново не са възстановили стопанската си дейност. Инспекциите ще продължат целогодишно, подчерта д-р Спасов.

„При установяване на нерегламентирано отглеждане ще бъдат издавани актове за нарушения и ще се налагат глоби. На територията на областта в минимална степен се отглеждат домашни свине и липсата на възприемчиви домашни животни води и до липса на регистрирани случаи на африканска чума при тях. При дивите прасета обаче се установяват носители на вируса“, допълни д-р Спасов.

Взето е решение всички кметове да сформират постоянни комисии за определяне на площадки за загробване на животни при евентуално установяване на повторно огнище на вируса.

На срещата стана ясно още, че свинекомплексът в Българско Сливово планира да поднови дейността си, а случаите на отстреляни диви прасета, които са инфектирани с африканска чума, се увеличават.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *