606 четения

„Паркинги и гаражи“ получават три електробуса на батерии, за да возят жителите и гостите на В. Търново

Консорциум „Екселор – Алфа“ доставя машините по японска технология на цена под 200 хил. лв.

 

СОФИЙСКИЯТ КОНСОРЦИУМ „ЕКСЕЛОР – АЛФА“ Е ЕДИНСТВЕНИЯТ, ПОДАЛ ОФЕРТА В ПОРЪЧКАТА ЗА ДОСТАВКА НА ТРИ АВТОБУСА НА БАТЕРИИ ЗА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Машините се предоставят на общинската фирма „Организация на движението, паркинги и гаражи“, за да вози туристи от буферните паркинги във вътрешността на града, като таксата от мястото за автомобилите им ще е де факто и стойност на билетче. Жителите на старата столица също ще могат да ползват специалната линия N 100, наречена „Туристическа“, която бе открита с решение на местния парламент в края на миналата година.

Електрическите автобуси, които получава кметството, са на батерии от последно поколение, произведени по японска технология. Това става ясно от хода на процедурата по закупуване, която е част от проекта за интегриран градски транспорт, който е с финансиране от ЕС. Поръчката за избор на изпълнител е в ход и вече е на етап разглеждане на получените оферти.

Проверка показва, че компанията „Екселор – Алфа“ има дейност, свързана с доставка и оборудване на специализирани превозни средства – пожарни автомобили, технически машини за летищата, полицейски автомобили и дори военна техника. Разработването на електрическо оборудване също е сред дейностите на консорциума. От документацията е видно, че българският участник работи в партньорство с производителя на автобуси JIANGSU ALFA BUS CO. LTD от Китай. Азиатската фирма пък ползва опита на водещ японски автомобилен производител с много голям опит при хибридните задвижвания. „Екселор“ ще изпълнява дейности по доставка, поддръжка и сервизиране в периода на гаранцията на електробусите, a JIANGSU ALFA BUS CO. LTD ще са отговорни за производството, доставката, сглобяването, пускането в експлоатация, обучение на водачи и др. Предложените електрически автобуси са с дължина 8,19 м, с градско оборудване на салона и капацитет на пътниците – общо стоящи и седнали, от 50 до 60 места. Батериите трябва да издържат до 250 километра дневен пробег, а гаранцията им е 96 месеца. Електробусите ще са нископодови и климатизирани. Към момента тече проверка на изрядността на документите на кандидата, а до края на месеца следва да бъде отворено ценовото предложение, след което да се пристъпи към класиране и подписване на договор. 210 дни е срокът за производство и доставка на електробусите след получаване на възлагателното писмо.

ВЕЛИКОТЪРНОВСКАТА ОБЩИНСКА ФИРМА „ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДВИЖЕНИЕТО, ПАРКИНГИ И ГАРАЖИ“ ЩЕ СЕ ЗАНИМАВА И С ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ И ЩЕ ПРЕВОЗВА ПЪТНИЦИ С ЕЛЕКТРОБУСИТЕ. Тя ще поеме допълнителната дейност, тъй като спецификите на проекта изискват машините да не могат да се предоставят на частни превозвачески фирми. Закупуването им е елемент от големия проект на града на стойност 11 млн. лв. за интегриран градски транспорт, който предвижда също така и надлез над „Магистрална“, няколко кръгови кръстовища, паркинги за туристи и ремонт на главните улици „България“ и „Никола Габровски“. Именно този проект е един от основните за третия мандат на кмета Даниел Панов и е от изключителна важност за града. Електробусите ще са изцяло климатизирани и ще се движат с навигация по стриктни разписания, за които ще има информация и точно местонахождение на всички спирки. Базата за возилата ще се намира в някогашното Сержантско училище, от което правителството предостави на Велико Търново 16 дка. Тук се оформя и голям буферен паркинг, на който туристическите автобуси ще са задължени да спират и да оставят пасажерите си.

С общинските електробуси, обслужвани от „Паркинги и гаражи“, посетителите ще пътуват из старата столица до основните й забележителности и хотели. Досега в града нямаше специализиран маршрут, който да обслужва основните забележителности и да е на разположение на жителите и гостите, които не искат да изпитат на гърба си проблема с паркирането. Линията ще свързва бившето Сержантско училище с гара Трапезица и ще преминава през всички основни забележителности по маршрут „Беляковско шосе“, център, площад „Иван Асен II“, църквата „Св. 40 мъченици“, Владишкия мост.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимка Ростислав ГРЪНЧАРОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!