199 четения

Спрете кафето за 2 седмици и ще се изненадате от резултата

Вижте сега, да си говорим честно – за повечето хора сутрините са мъчително нещо. Обикновено включват отлагане на алармата между 2 и 5 пъти, самосъжалително пулене в тавана за неопределено време, препъване в различни обекти по време на придвижването до банята – бавно, мъчително, отричайки суровата истина, че трябва да напуснем уютното легло и после уютния си дом и да излезем навън, за да отидем на работа.

В подобен критичен момент на размисъл и равносметка на помощ идва най-верният ни другар – кафето. Не е нужно да сте нощна птица и да сте си легнали на зазоряване, за да се чувствате зависими от тази кафеникава живителна течност, както би се изразил ненадминатият Удхаус.

И така… Всеки самоуважаващ се кафеджия ще ви каже, че не е адекватен, преди да си вземе дозата кофеин. Хубаво, ама изследванията сочат, че прекалената консумация на кофеин води до състояния като нервност, превъзбуда, раздразнителност, безсъние, повишено кръвно налягане и много други. Вече не звучи като най-добрия приятел на човека, нали? А, чакайте, това беше за кучето.

Да видим какво казват хората, които са спрели кафето за 2 седмици. Със сигурност не е лесно решение, но си има своите предимства. На първо място, важно е да се има предвид, че кафето дава почти мигновено енергия, но за сметка на това – за кратко. Точно както захарта. Когато прекарвате часове наред зад мониторите в офиса, със сигурност ще имате нужда от нещо, което да ви държи будни, концентрирани и продуктивни за по-дълго време. Алтернативата да пиете по 4-5 кафета на ден не е никак бляскава. Затова помислете да промените някои навици.

Като начало опитайте да медитирате преди работа. Изследванията сочат, че ако отделите само 10 минути за това, ще се изненадате колко лек ще бъде преходът между дълбокия сън и бързото влизане в ритъм – тази „мръсна работа” досега я е вършило кафето. Освен това ще се изненадате колко дълготраен ефект ще окажат тези 10 минути медитация върху вас през целия работен ден.

Разграфете програмата си за деня. Ако работата ви го позволява, отделяйте по 45 минути за отмятане на важните ангажименти по даден проект, след което си подарете 10 минути време за себе си. Вместо да се юрнете към кафемашината, обадете се на приятел, почетете няколко страници от книгата в чантата си, излезте на терасата, погледайте зелено (очният ви лекар ще ви потупа по рамото, защото със сигурност ви е казвал, че това облекчава натоварването на очите).

Важното е да опитате да промените рутината на сутрините си, твърдят учените. В повечето случаи чашата кафе е повече навик, отколкото нужда. Ако сте си предвидили достатъчно задачки, преди да тръгнете на работа, като медитация, упражнения, йога, бягане, разходка на кучето, е по-малко вероятно да се сетите за кофеин.

Не бъдете предубедени и опитайте! Не завинаги, а за известно време поне. Живот без кофеин съществува!

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!