11693 четения

Археологическа сензация! Откриха ли на Трапезица единствената средновековна синагога в България?

Археологът доц. д-р Мирко Робов е поканен да представи тезата си пред министъра на културата на Израел

 

ПО ПЪРВОНАЧАЛНИ ДАННИ НА ХЪЛМА ТРАПЕЗИЦА Е ОТКРИТА ЕДИНСТВЕНАТА СРЕДНОВЕКОВНА СИНАГОГА В БЪЛГАРИЯ, а новината за това се превръща в археологическа сензация. Информация за находките заля международните научни сайтове. Статия за разкритията, направени от великотърновския археолог доц. Мирко Робов, излезе и в еврейското издание „Таймс“. Новината там е била публикувана като сензация, която, ако бъде доказана, ще означава, че в Търново се намира единствената средновековна синагога в България, признава Мирко Робов, археолог в Националния археологически институт с музей към БАН в болярския град.

 

Част от отзвука в научните издания

 

В продължение на два археологически сезона, макар и с дълго прекъсване между тях, той работи върху сградата, за която смята, че е свързана с еврейския етнос. Сградата излезе през 2014 г. и тогава беше записана като църква номер 21. Но миналото лято, когато разкопките в Югоизточния сектор на Трапезица бяха възобновени, доц. Робов промени хипотезата си. „Сградата много ме изненада. Датирана е към 40-те – 50-те години на XIII век и е със сериозни размери 22 на 14,5 метра. Вътрешната й квадратура е 267 кв. м. Ориентирана е изток-запад, измазана е с хоросан, което ми даде основание да смятам, че е църква. Обаче никога не е стенописвана. Така че, според мен, постройката не е църква. Не е свързана с близката епископия, не е и просто трапезария. Хипотезата ми е, че става дума за сграда, която е свързана с еврейската религия“, казва доц. Робов и допълва, че историците и археолозите отдавна дискутират възможността на Трапезица да е имало еврейски квартал.

„МНОГО Е ВЪЗМОЖНО ТОЗИ КВАРТАЛ ДА СЕ Е НАМИРАЛ ТОЧНО ОКОЛО ТАЗИ СГРАДА, КОЯТО, АКО Я ПОГЛЕДНЕМ ОТВИСОКО, МОЖЕ БИ ЩЕ ИМА ШЕСТОЪГЪЛНА ФОРМА, според разположението, което разкривам. Със сигурност е култова сграда, но за съжаление, нямаме примери за сравнение. Затова ще е много трудно да намеря категорични доказателства, че става дума за синагога, но се надявам това лято да успея в търсенето на такива. И да добавя още артефакти към парчето керамика, върху което се вижда звездата на Давид. Решил съм да се концентрирам изцяло върху тази възможност“, признава археологът. Той допълва, че множеството топоними от столично Търново, свързани с присъствието на евреи в старата българска столица, се намират именно около хълма Трапезица.

 

 

„Да не забравяме и легендата, че евреин предава Търново. Вярно, легенда е, обаче във всички тези истории има частица истина. И тази частица истина откриваме още в изследванията на Васил Берон, Моско Москов и Карел Шкорпил, които говорят за съществуването на Еврейски квартал на западния склон на Трапезица. Еврейското гробище вече е останало под гара Трапезица, разказва доц. Мирко Робов. Според археолозите преди него, които са правили разкопки при разширяването на месокомбината във Велико Търново и са установили гробове там, тези погребения е много вероятно да са еврейски, защото са твърде богати.

Ако тезата на доц. Мирко Робов се окаже вярна, откритието му наистина ще се превърне в уникална находка, която ще доведе много израелци във Велико Търново, защото те са почитатели на този вид поклоннически туризъм.

Заради широкия международен отзвук доц. Мирко Робов вече е поканен и на туристически форум през май. Тогава на него ще присъства и министърът на туризма на Израел, а търновският археолог е включен като лектор и ще представи тезата си, като покаже находките, които го водят към нея.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!