7299 четения

Единствената зоологическа градина в региона се разширява с още 4,5 дка

Община Павликени купува съседен имот, за да обнови една от големите си атракции

 

ЕДИНСТВЕНАТА ЗООЛОГИЧЕСКА ГРАДИНА ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ – ТАЗИ В ПАВЛИКЕНИ, СЕ РАЗШИРЯВА. С близо 4,5 дка ще се увеличава площта на местния зоокът, като съгласие за това даде Общинският съвет по време на последното си заседание. Необходимостта от разширение местообитанията на животинските видове е довела до обновлението на комплекса и създаване на допълнителни удобства за питомците. През последните години питомците на зоопарка се увеличиха, а някои от тях вече имат и поколения. Тук живеят над 200 животни и птици от близо 50 различни вида. След разширението обитателите ще имат достатъчно пространство за свободно движение и нормално двигателно поведение съобразено с вида, размера и броя на животните, както и достъп до входа и храната си. Закупуването на имота е предвидено в Плана за действие за изпълнение на Програмата за развитие на туризма на територията на община Павликени 2019 – 2023 г.

ЗООПАРКЪТ В ПАВЛИКЕНИ, КОЙТО Е ЕДИНСТВЕН В ЦЕЛИЯ РЕГИОН, ВЕЧЕ ПРИТЕЖАВА ИЗКЛЮЧИТЕЛНА КОЛЕКЦИЯ ОТ ГЪЛЪБИ, ДАРЕНА ОТ БИВШ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК. Някои екземпляри са единствени у нас и толкова редки, че могат да се видят само тук. Според експерти това е най-богатата колекция на Балканите. Благородният жест е на Тошко Крумов, който е и режисьор на любителския театрален колектив на местното читалище „Братство“. Гълъбите са развъждани от самия него, а с това се занимавал още от малък. В местния зоопарк той е оставил над 200 птици, като колекцията е обогатявана години наред, а доста от птиците са закупувани от чужбина или от родни колекционери. Дарението съдържа и изключително редки породи от Китай, Италия, Сърбия и т.н. Зоокътът в Павликени стана носител на една от наградите „В музея сме“, насърчаващи културните институции да работят повече с деца и семейства. Инициативата е на фондация „Америка за България“, която отличава ежегодно музеи, библиотеки, читалища, музикални състави, зоопаркове, държавни, общински и неправителствени организации, работещи в сферата на културата.

Стилян НАЙДЕНОВ

2 коментара за “Единствената зоологическа градина в региона се разширява с още 4,5 дка

 • 17.01.2020 в 9:59
  Permalink

  Браво! Дано подобрят условията на мечката, която живее на бетон и страда!

  Отговор
 • 17.01.2020 в 23:19
  Permalink

  То да беше само мечката, дето страдаше… А какво да кажем за вълците и лисиците и т.н. Дано да им подобрят условията на животните наистина.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!