164 четения

Храмът музей „Св. Атанасий” в Арбанаси посреща поклонници за първи път от десетилетия

ЦЪРКВАТА МУЗЕЙ „СВ. АТАНАСИЙ“ В АРБАНАСИ ЩЕ ПОСРЕЩНЕ ПОКЛОННИЦИ ЗА ПЪРВИ ПЪТ ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ НАСАМ. В събота (18 януари), когато е патронният празник на храма и се почита свети Атанасий Александрийски, ще се състои църковна служба. Литургията ще започне в 12:00 ч., а за времето на богослужението входът в музейния обект ще е свободен.

Богослужението е първото от поредица от служби в средновековните църкви музеи в Арбанаси – „Св. Атанасий“, „Св. Георги“, „Св. Димитър“, „Св. архангели Михаил и Гавраил“ и „Рождество Христово“, свързани с храмовите им празници. Инициативата е на кмета на Велико Търново Даниел Панов, получила подкрепата и съдействието и на Великотърновския митрополит Григорий. Организацията е възложена на ръководството на Регионалния исторически музей.

Църквата музей „Св. Атанасий“ е строена през 30-те години на XVII век, а изписването й продължава през следващите три десетилетия. Изображенията са на сцени, свързани със Света Богородица – развит е пълният цикъл на Богородичния акатист, на св. Петка, св. Ирина, св. Екатерина, св. Анастасия, св. Атанасий Александрийски, св. Василий Велики, св. Григорий Богослов, св. Спиридон и др.

Развит е цикълът на Христовите страдания: “Умиване на нозите”, “Тайната вечеря”, Целувката на Юда”, “Носене на кръста”, “Разпятие” и др. Върху стените е изобразен и цикълът на Великите празници чрез сцените “Сретение”, “Кръщение”, “Преображение”, “Възкресението на Лазар” и “Влизане в Йерусалим”.

За удобство на поклонниците пред църквата ще бъдат поставени преносими свещници, а в храма, който е паметник на културата от национално значение, паленето на свещи е забранено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!