Областната организация на ДПС отбеляза 30 години от основаването си

На събитието присъстваха част от учредителите на структурата, които споделят своя опит с младите активисти на партията

 

С ГОЛЯМО ТЪРЖЕСТВО БЕ ОТПРАЗНУВАНА 30-ГОДИШНИНАТА НА ОБЛАСТНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДПС ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Поводът събра членове, симпатизанти и приятели на партията от всички общини в региона. С наздравици, торта и добро настроение премина мероприятието, а акценти бяха припомнянето на трудния път, които структурата е изминала до момента, и отчитане на последните успехи на движението.

Сред присъстващите бяха част от учредителите на организацията в областта. Слово държа една от първите знакови личности на структурата Ерджан Алкова. Тя подчерта, че при изминалите три десетилетия ДПС е преодоляло сериозни перипетии, за да се превърне в незаобиколим фактор в региона. Припомни, че при създаването центърът на движението бил Свищов, а първият избран за областен председател бил тогавашният зам.-директор на завода „Свилоза“.

„Имаше структура в Килифарево преди създаването на такава във Велико Търново. С участието на Камен Костадинов и с подкрепата на Петър Пацев направихме няколко опита за учредяването на организацията. Беше изборно време. Не повече от 10 души бяхме, съставихме протокола и на другия ден отидохме на преговори с тогавашния кмет Петко Георгиев от БСП. Когато дебатирахме кой да бъде нашият председател, имаше известни колебания сред присъстващите, защото някои имаха добър бизнес, други – хубава работа, и решихме, че аз няма какво да губя, и изпратиха мен“, разказа Алкова.

По време на срещата с кмета за сформиране на секционна избирателна комисия той заявил, че не може да има ДПС във Велико Търново. Тя обаче обяснила, че ДПС е парламентарно представена партия и има редовно пълномощно. Разпалено защитила каузата на партията и успяла да получи подкрепа от други представители на различни политически сили, които присъствали на разговора.

„Бойко Великов тогава заяви, че ако трябва, ще се сключи споразумение с дявола, но ДПС в старата столица няма да има, и след това ме помоли да напусна. С мен обаче тръгнаха и другите участници в срещата. Тези преговори се провалиха и бяха насрочени следващи, но за да няма участник от ДПС, моят тогавашен работодател ми забрани да отида. Аз присъствах и бях уволнена дисциплинарно. Всичко това е документирано и няма как да бъде оспорвано“, заяви учредителката.

Алкова допълни, че за предоставяне на офиса на ДПС във Велико Търново пък се наложило активистите да ходят 11 пъти до областния управител в Ловеч Владимир Попов, който категорично отказвал на молбата.

„С първото ни участие в местните избори аз станах общински съветник, а след това заместник-кмет. Създадохме изключително силен екип от можещи и амбицирани хора. Положихме основата и днес се радваме на добри и перспективни кадри. Пожелавам на симпатизантите ни да бъдат все така последователни и да служат за светлина в тунела на нашите избиратели“, завърши тя.

Областният лидер на ДПС Гюнай Далоолу пък коментира, че политиката не е игра и забавление, а голяма отговорност, търпение, стрес и упорит труд.

„Много хора имат принос организацията ни да е на такова високо ниво. ДПС е национално отговорна партия, тя работи за благото на народа. Искаме Движението да бъде фактор в парламента и да работи за това България да се развива. Имаме разработена визия за догонването на модерните европейски страни“, увери председателят.

Той не скри гордостта си от факта, че в последните няколко мандата ДПС успява да излъчи по един народен представител от областта, а към момента партията има заместник-кметове в Горна Оряховица, Стражица, Полски Тръмбеш и Свищов. Сподели, че на последните местни избори над 700 души, изповядващи християнството, са гласували за Движението в община Велико Търново, а в цялата област тези гласове възлизат на 30%.

По време на тържеството бе представен новият председател на Академичното дружество към Младежкото ДПС в старата столица. Постът е поет от Санер Узунали, който е студент по графичен дизайн и визуални комуникации във ВТУ. Родом е от Разград, на 23 години.

„Хареса ми каузата на ДПС и смятам, че като активист на партията и вече председател на Академичното дружество ще мога да помагам на повече хора. Баща ми също се занимава с политика и покрай него бях заинтригуван от това“, каза той.

В Академичното дружество членуват около 40 души, а целта на структурата е да обединява обучаващите се в града, които симпатизират на Движението. Чрез организацията младите хора трупат опит и инициират благотворителни кампании.То съществува от 13 години, а сред най-известените му кадри е евродепутатът Илхан Кючюк.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.