Арбанашкият път със стълб по средата е частен, ще му слагат тротоар

АРБАНАШКИЯТ ПЪТ СЪС СТЪЛБ В СРЕДАТА, КОЙТО ОТ НЯКОЛКО ДНИ Е НАЙ-КОМЕНТИРАНАТА ТЕМА, Е ЧАСТЕН. Местни хора са дарили земи, за да направят сами трасето до имотите си, след което ще го дарят на Община Велико Търново. Отсечката обаче още не е довършена и на нея е положен само първият слой асфалт. Де факто стълбът няма да е в средата, защото част от трасето ще бъде обособена за тротоар, тъй като в района минават много хора заради прекрасната панорама, показа наше проучване по актуалната тема. Първоначално дарителите са планирали да го изместят, но се оказва, че операцията заради системата за високо напрежение би им коствала над 15 хил. лв. Така решават да се примирят с по-тесните габарити на пътя, ограничени от стълба, и да го отделят с тротоар.

 

 

КАКТО „БОРБА” СЪОБЩИ ПРЕДИ ГОДИНА, ГРУПА АРБАНАШЧАНИ ДАДОХА ПАРЧЕТА СВОИ ЗЕМИ В БАРОВСКОТО СЕЛО ЗА ПЪТ, КОЙТО ПАК САМИТЕ ТЕ ПРАВЯТ, след което ще го дарят на Общината. „Това е жест, който заслужава уважение, практически пътят ще минава южно в чертите на селото и по него ще се стига много бързо до центъра”, каза кметът на Арбанаси Тодор Кръстев. Отсечката е с дължина около 100 метра и започва от завоя след „Калояновата крепост“ югоизточно от селото, като ще стига почти до центъра. Идеята за подобен пряк път в Арбанаси стои от години, но се оказало, че няма как да бъде направен, защото земите, по които може да мине, са частни. Това провокирало притежателите им да преотстъпят свои имоти. „Тъй като това е малка отсечка, а Общината няма средства в момента, ще я подпомогнем, като направим ние самите пътя, след което ще й го дарим, за да се ползва от всички. Минали са всички съгласувателни процедури, включително има решение на Общинския съвет и на Института за недвижимо културно наследство. Този път фигурира и по плановете на селото, но няма да бъде направен скоро, ако не се намесим ние“, коментира един от дарителите, които са близо десетима.

ИМОТНИ ХОРА ВЕЧЕ СА НАПРАВИЛИ ЗА СВОЯ СМЕТКА НАД 10 УЛИЦИ, ПАРКИНГИ И ПАРКОВЕ В АРБАНАСИ, СЛЕД КОЕТО ГИ ДАРАВЯТ. Това е един от случаите, който обаче влезе в обществения фокус заради стълба по средата на пътя. Един от първите, които направиха нова улица, е бизнесменът Недко Христов. Неотдавна той купи бившия хотел „Загорие“ и в момента го реконструира във вила „Арбанашки хан“. Той притежава и култовия „Арбанашки хан“ в съседство. Платил е от джоба си, за да положат нов асфалт, да оформят отводняване и основите на нова арбанашка улица. Отсечката, разположена в северната част на селото, е около 150 метра и вече е готова, а край нея са засадени туи, видя наш екип. Нова улица за селото е платил и друг бизнесмен – Петър Колев. Собственикът на „Тремол“ също има имот в селото, до който до неотдавна се е стигало по разбит път. Настилката му обаче вече е чисто нова, а по прясно положения асфалт минават и останалите обитатели на североизточната част на Арбанаси.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимка Фейсбук

2 thoughts on “Арбанашкият път със стълб по средата е частен, ще му слагат тротоар

 • 17.01.2020 в 15:58
  Permalink

  Частен път в Арбанаси…и как е актуван?!?Чувате ли се…това няма как да се случи!

  Отговор
 • 18.01.2020 в 12:39
  Permalink

  Не са дарени. Кмете, кога сте имали там лозя? Цялото село знае за схемите ви. Да видим само кога ще ви проверят. Пътя е част общински част частна собственост. Кръстев да си свери малко информацията. И кой ще дари земята си за да се направи този опасен път от Маслянков без разрешителни? Да сте видели някоя от богаташките къщи да има изход или порта на тоя път? Не! Значи само Маслянков си го ползва. Въпрос е с какво се е облажил кмета.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *