Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

В пет населени места започнаха подписка, искат от Бойко Борисов пари за ремонт на Присовските завои

Кметът Даниел Панов също се обяви за неотложен ремонт на участъка

 

ЖИТЕЛИ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ДЕБЕЛЕЦ, ПРИСОВО, ПЧЕЛИЩЕ, КИЛИФАРЕВО И ДРУГИ ЗАПОЧНАХА СЪБИРАНЕТО НА ПОДПИСКА ЗА СПЕШНО РЕШАВАНЕ НА ЕДИН ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПРОБЛЕМИ НА РЕГИОНА – Присовските завои, на които ежедневно стават катастрофи. „Разчитаме по този начин да обърнем вниманието на правителството и премиера Бойко Борисов, както и на институциите към проблема, за който от години се говори, но досега няма конкретни действия. Не можем да минаваме нормално към домовете си и работните си места, защото катастрофите затварят пътя. Само през последната седмица са ежедневни и все с обърнати в дерето тирове”, коментираха част от инициаторите на подписката Иван Георгиев – Фламбето и доайенът на местните автоинструктори Даниел Маринов. Преди две години те оглавиха граждански мирен протест, след който от пътната агенция и Областната управа дадоха поредните обещания, които не са изпълнени.

Неотдавна за неотложен ремонт на участъка от бившия язовир „Вятъра“ и пътния възел към Дебелец и Присово до Южния пътен възел се обяви и кметът Даниел Панов. Той изпрати даже серия писма до АПИ и регионалното министерство, в които настоява да се ремонтира целият южен вход на Велико Търново, по който минава целият трафик от Прохода на Републиката в посока София, Варна, Русе и т.н. „Борба“ разбра, че последната концепция за участъка е да се прекрои и пътният възел през неизползваемия язовир „Вятъра“, като пътното легло се оформи по права през дерето с насип. Част от бившата водна площ също ще бъде използвана, а в нея може да се вложи и пръстта от изкопите за новия път.

Първоначалните намерения на пътната агенция бяха да се затвори за шест месеца входът на града, а трафикът да се пренасочва през „Чолаковци“ заради ремонт на железопътния надлез, но екстремната намеса на кмета по отношение на тази недомислица ги осуети.

„Изпратили сме писма до АПИ, в които настояваме да се подходи цялостно към югозападния вход на града, а не само да се затваря за шест месеца за ремонт на жп надлеза и да се пренасочва движението. Категорични сме, че пътната агенция трябва да изправи опасните Присовски завои, да реконструира надлеза, както и да оправи моста над Янтра, който е компрометиран. Всичко това може да стане с едно затваряне, и то за по-кратък срок“, обобщи кметът на община Велико Търново Даниел Панов. Пред „Борба“ той заяви, че е разговарял по темата и със зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

ВЪПРОСЪТ ЗА РЕКОНСТРУКЦИЯТА НА ОПАСНИТЕ ЗАВОИ СТОИ ПОВЕЧЕ ОТ 20 ГОДИНИ. СЪЗДАДЕНИ СА И НЯКОЛКО ИДЕЙНИ ПРОЕКТА. С подписката и намесата на Даниел Панов, който оглавява и Националното сдружение на общините на Република България, дано най-накрая стартира и същинският ремонт, а не само да караме на обещания, настояват подкрепящите подписката.

Стилян НАЙДЕНОВ

5 thoughts on “В пет населени места започнаха подписка, искат от Бойко Борисов пари за ремонт на Присовските завои

 • 20.01.2020 в 14:58
  Permalink

  За всичко в тая държава трябва да се молиш, да трошиш нерви и какво ли не … Абе един път няма ли държавата, общината, кметството да направят нещо за тоя изстрадал народ ??? Малко ни всичките простотии, ами и по тия завои да губим време и нерви, а някои и живота си .

  Отговор
 • 20.01.2020 в 16:28
  Permalink

  Къде са държавата и общината ? Защо трябва да се прави подписка при положение, че стотици и хиляди чиновници в тая държава не си вършат работата!? Нима на никой в тая държава не му е направило впечатление, че почти всеки ден на този участък става ПТП ????

  Отговор
 • 20.01.2020 в 20:42
  Permalink

  Наистина недопустимо е такъв участък на европески коридор. Само в Албания може би има такова нещо, след 2-3000 км прав път, да навлезеш в такъв участък.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *