149 четения

12,3% ръст на организираните туристически посещения за последната година

Бум на испанци и румънци, след като Велико Търново се представи на туристическите борси в Мадрид и Букурещ

 

С ПОВЕЧЕ ОТ 12 НА СТО СА СЕ УВЕЛИЧИЛИ ПОСЛЕДНАТА ГОДИНА ОРГАНИЗИРАНИТЕ ТУРИСТИЧЕСКИ ПОСЕЩЕНИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, договорени от Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“, съобщиха от компанията.

Дружеството, ръководено от Борислав Йорданов, си е партнирало с над 85 български и чуждестранни туристически агенции и оператори и е реализирало 115 702 организирани посещения на музейните обекти в старата столица. При чуждестранните туристи най-голям е ръстът на организирани групи от САЩ, които са се увеличили с 30% и през 2019 г. са достигнали до 45 000 души.

След нови договори с партньори, сключени през миналата годна от Общинската туристическа агенция на международни специализирани изложения в Букурещ и Мадрид, са нараснали и посещенията на туристи от Испания с 19,5% и от Румъния с 11,46%.

11 757 са музейните посетители, закупили билети директно от Туристическия информационен център. Повечето от тях са индивидуални туристи, като най-интензивен туристическият поток е бил през месеците април, май, юни, септември и октомври.

Заради нарасналия интерес на испански туристи към културно-историческото наследство на Велико Търново Общинската агенция „Царевград Търнов“ за втори път ще представи туристическия потенциал на града от 22 до 26 януари т.г. на международното изложение FITUR в Мадрид.

Миналия януари „Царевград Търнов“ за първи път се включи в най-голямото на Иберийския полуостров изложение и на място сключи договори с испански партньори и с български туроператори, работещи с испански контрагенти.

Международното изложение FITUR в Мадрид се провежда ежегодно от 1981 година и е сред най-значимите събития в областта на туризма в Европа и в световен мащаб. Изданието през 2019 г. поставя истински рекорд с участието на 10 487 компании от 165 държави/региони, 142 642 професионалисти, 7856 акредитирани журналисти и 110 848 посетители.

Събитието служи и като глобална комуникационна платформа за разработване на бъдещи стратегии и насърчаване на туристическия бизнес.

С. МАРИНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *