С 1019 бебета и без недостиг на кадри се похвалиха навръх Бабинден във великотърновското АГ отделение

На празника бе орисан малкият Васил – първото бебе за десетилетието в старата столица

РАБОТЕЩИТЕ В АКУШЕРО-ГИНЕКОЛОГИЧНОТО И НЕОНАТОЛОГИЧНОТО ОТДЕЛЕНИЕ В МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ ОТБЕЛЯЗАХА СВОЯ ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРАЗНИК БАБИНДЕН. За тържеството си посветилите се на родилната помощ и женското здраве посрещаха десетки гости в База II на лечебното заведение. Кръшни хора, музика, почерпка и добро настроение съпътстваха голямото събитие, което бе уважено от зам.-кмета на Велико Търново Снежана Данева – Иванова, медицинския директор на болницата д-р Галина Гарева, доц. Диана Иванова – директор на филиала на Варненския медицински университет, лекари, медицински сестри, общественици и жени, станали майки в стационара. Литургия за здраве и благополучие отслужи отец Славчо, който поръси със светена вода екипа на двете отделения и пожела догодина броят на проплакалите пеленачета да се увеличи. Акцент в тържеството бе орисването на първото бебе за 2020 година в старата столица – малкия Васил.

МОМЧЕНЦЕТО ПРОПЛАКА НА 1 ЯНУАРИ И ДОЙДЕ НА БЯЛ СВЯТ ПО ЕСТЕСТВЕН ПЪТ С ПОМОЩТА НА Д-Р ЕРОЛ МАКСУДОВ и акушерките Попова и Веселина. Малкият юнак се родил 12 дни преди термина. Това е второ дете в семейството на щастливите родители Атанас Иванов и Памела Монева. Майката и таткото се решили на втора рожба, защото искали по-голямото им момче Преслав да има братче, с което да се подкрепят и да си помагат в живота.

„Мечтаем да имаме още деца. Това е най-хубавото нещо, което може да се случи на едно семейство. Изказваме най-искрена благодарност на работещите в родилното отделение“, заяви таткото, който има фирма за мебели.

„Ще отглеждаме синовете си във Велико Търново. Надяваме се и двамата да имат много късмет в живота“, допълни Памела, която пък е студентка в четвърти курс по право във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Васил бе орисан от Снежана Данева – Иванова и дамите от Зонта клуб. Зам.-кметът връчи на семейството благодарствен адрес от името на градоначалника инж. д-р Даниел Панов и подарък златна перпера от времето на цар Иван Асен, намерена на хълма Царевец.

Зонтианките пък пожелаха на бебето да живее в мир и любов, да расте щастлив, да мечтае и да сбъдва мечтите си, да обича семейството си и родината, да бъде горд, че първата си глътка въздух е поел в старопрестолния град. Те го дариха с 4 сребърни парички за живот, любов, учение и здраве и връчиха ваучер на родителите за най-неотложните нужди на малчугана на стойност 200 лв.

По време на тържеството началникът на АГ отделението доц. д-р Светлозар Стойков информира, че през 2019 година бебетата в звеното са били 1019, което е със 71 по-малко.

„За четвърта поредна година ражданията във Велико Търново са над 1000 и на фона на демографската криза в България това е един показател, който е награда за нашия труд, защото е истинско удоволствие да работиш в такъв екип, даващ всичко от себе си жените да бъдат доволни не само по отношение на раждането, но и за тяхното гинекологично здраве“, заяви той.

Специалистът бе категоричен, че дамите не предпочитат естествено раждане, а желаят да станат майки чрез цезарово сечение. Най-младата родилка била на 14, а най-възрастната – на 48 години. С колегите му успели да акушират 18 двойки близнаци.

ДОЦ. Д-Р СТОЙКОВ ДОПЪЛНИ, ЧЕ В ОТДЕЛЕНИЕТО РАБОТЯТ 16 АКУШЕРКИ И 10 ЛЕКАРИ.

„С четирите нови млади момичета, които бяха назначени при нас, проблемът с глада за професионалисти по здравни грижи е решен. До 5 – 6 години трябва да дойдат още кадри, защото тогава предстои да се пенсионират част от акушерките“, подчерта медикът.

Той допълни, че освен от областта най-често в отделението през миналата година са идвали да раждат жени от Габровския регион – 78, две от Бургас, три от Русе, девет от София, от Ямбол – две.

Началникът на неонатологията д-р Кина Николова информира, че през интензивния сектор на звеното са преминали 260 бебета, от които 101 недоносени. Екипът е полагал грижи и за 91 външни деца, приети от Горна Оряховица.

„От началото на 2020 година има една двойка близнаци. Благодарността на младите семейства е нашата мотивация за работа. Благодарение на ремонта, който беше извършен в родилното и неонатологичното отделение, апаратурата и квалификацията на персонала, ние можем да работим адекватно и да полагаме грижи, които са на високо ниво“, подчерта тя.

По традиция на Бабинден екипът на АГ отделението избира Акушерка на годината. Този път призът отиде в ръцете на Евшен Мехмедова.

От началото на годината до момента в родилното отделение са проплакали 47 бебета.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “С 1019 бебета и без недостиг на кадри се похвалиха навръх Бабинден във великотърновското АГ отделение

  • 21.01.2020 в 18:17
    Permalink

    Родилка на 14?!! Това никак не е за хвалба……Иначе на професионалистите-Честит празник с пожелание да не израждат майки-деца!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *