699 четения

Социалните в Павликени разследват случая с изгореното във вряла вода бебе

Детето, което е на една годинка, се намира в Клиниката по изгаряния в „Пирогов“

 

СЛУЖИТЕЛИ НА ОТДЕЛ „ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО“ В ПАВЛИКЕНИ ВЕЧЕ СА СТАРТИРАЛИ ПРОВЕРКА НА СЛУЧАЯ С ИЗГОРЕНОТО ОТ МАЙКА МУ С ВРЯЛА ВОДА БЕБЕ В КАРАИСЕН, за който „Борба“ първа съобщи. Сигнал за инцидента в звеното е постъпил от полицията миналия петък, информира Даниела Атанасова, началник на ведомството. По думите й през следващите 10 дни социалните работници ще инспектират дома на семейството, ще разпитат родителите на пострадалото пеленаче, роднини и съседи на фамилията.

„Борба“ разбра, че майката е 41-годишната Габриела Петрова, а момченцето се казва Огнян. Детето има две по-големи каки, а семейството обитава и къща в Сломер.

„Ще работим по установяване на това дали случаят е инцидент, или става дума за дете в риск. Ще потърсим и информация от личния лекар на момченцето. Ще обърнем внимание и на другите малчугани в семейството и ако бъдат установени дефицити, ще търсим варианти за подпомагане. Крайната мярка е извеждане на децата, но винаги първоначално се прави необходимото проблемите да бъдат решени и малчуганите да останат в семейна среда“, обясни Атанасова.

Към момента Огнян се намира в Клиниката по изгаряния и пластична хирургия в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” – София. Той ще остане за лечение поне още 10 дни.

„НАЙ-СЕРИОЗНИ СА ИЗГАРЯНИЯТА ПО СЕДАЛИЩЕТО. ТОВА Е ОБЛАСТ, КОЯТО НЕ ПОДЛЕЖИ НА ОПЕРАЦИЯ КЪМ МОМЕНТА, затова се налага да изчакаме, преди да предприемем следващите интервенции по лечението“, заяви пред „Борба“ доц. д-р Мая Аргирова, началник на клиниката и национален консултант по изгаряния.

Тъй като дермални наранявания от врялата вода има и по слабините, под въпрос остават репродуктивните възможности на детето, след като порасне. По-леки са щетите по ходилата и крачетата и от тях вероятно няма да останат белези.

„Ние третираме тези изгаряния като умишлени. Не е нормално едно толкова малко дете да бъде къпано през нощта, когато се очаква да спи, и то с вряла вода”, коментира още доц. д-р Аргирова и настоя социалните служители да направят необходимото, за да стигнат до истината по случая.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *