Бюджетен рекорд за Велико Търново! 96,6 млн. лв. ще харчи Общината през 2020 г.

Над 32 млн. лв. за хазната ще дойдат от данъците и таксите на търновци

 

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЩЕ РАЗПОЛАГА С РЕКОРДЕН В ИСТОРИЯТА СИ БЮДЖЕТ ЗА 2020 Г. Към момента макрорамката му е от 96,6 млн. лв., като за миналата година тя е била в размер на 91,6 млн. Очакванията на финансистите обаче са до края на годината той да надхвърли границата от 100 млн. лв. Само за последните десетина години годишният градски бюджет се е увеличил три пъти. Повод за гордост е, че в хазната ни има все повече пари, и то без да се вдигат данъците и таксите за населението.

3,9 млн. лв. е годишната издръжка за възнаграждения на всички общински служители. Близо 15 млн. лв. са приходите в местната хазна от местни данъци и такси. Любопитен детайл е обаче, че отново от патенти за таксиметров превоз в нея ще влязат повече пари, отколкото от основната индустрия на града – туризма. Планувани са 300 хил. лв. от водачите на жълти коли, а 250 хил. лв. – от специализирания туристически данък, който кметството събира от хотелиерите.

Притежателите на имоти на територията на общината ще бъдат обложени с малко над 5,7 млн. лв. под формата на данък сгради. Бюджетът ще се напълни с 4,5 млн. лв. и от налога за автомобили. 3,5 млн. лв. пък ще влязат в него под формата на местен данък от сделки с имоти.

ОТ НЕДАНЪЧНИТЕ ПРИХОДИ В РЕКОРДНИЯ ГРАДСКИ БЮДЖЕТ ВЛИЗАТ НАЙ-МНОГО ОТ ТАКСА БИТОВИ ОТПАДЪЦИ. По това перо облогът е за повече от 6,5 млн. лв. От глоби, санкции и наказателни лихви чиновниците планират постъпления от близо милион лева. Почти толкова ще платят и родителите за това, че питомците им посещават ясли и градини. Като цяло само от такси планираните приходи надхвърлят 16 млн. лв. Като цяло за 2020 г. по всички параграфи са заделени повече средства от миналата година и звената на бюджетна издръжка ще разполагат с повече пари, коментира зам.-кметът по финансовите въпроси Снежана Данева – Иванова.

Стилян НАЙДЕНОВ

2 thoughts on “Бюджетен рекорд за Велико Търново! 96,6 млн. лв. ще харчи Общината през 2020 г.

 • 20.01.2020 в 15:07
  Permalink

  Това са много пари, ако се усвоят честно и почтено много неща могат да се постигнат. Дано.

  Отговор
 • 20.01.2020 в 16:20
  Permalink

  Първата стъпка вече е направена- гласуваха си новите заплати!!!!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *