398 четения

Частен лесовъд глобен с 300 лв. за сеч на 31 дървета край Къпиново

ЧАСТЕН ЛЕСОВЪД Е ГЛОБЕН ОТ РEГИОНАЛНАТА ДИРЕКЦИЯ ПО ГОРИТЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО С 300 ЛЕВА ЗАРАДИ БРАКОНИЕРСКА СЕЧ НА 31 ДЪРВЕТА В ЗЕМЛИЩЕТО НА КЪПИНОВО. Районният съд в старата столица е потвърдил глобата, която обаче е минималната, и е можело да бъде до 5000 лева по Закона за горите. Въпреки нищожната санкция А. А. решил да оспорва наказанието по наказателното постановление пред Темида, а решението не е окончателно.

Според РДГ в качеството си на лесовъд на частна практика в периода от 11.01.2019 г. до 07.03.2019 г. мъжът не изпълнил задължението си да следи за спазване правилата за сеч – да се извършва сеч само на определените и отбелязани за сеч дървета в имот, частна горска територия. За отсичането имало издадено позволително от 8.01.2019 г., но незнайно от кого били отрязани 31 броя дървета, немаркирани с контролна горска марка.

Актът бил съставен в отсъствие на нарушителя и му бил връчен едва на 15 юли м.г. чрез покана. Частният лесовъд не е депозирал възражение, с което да оспорва направените в акта констатации, но след като бил глобен, започнал да се жалва пред съда. В хода на съдебното следствие са разпитани като свидетели Ц. С., управител на „Форест и КО“ ЕООД, осъществяваща сеч в процесния парцел, и Й. Ф., горски стражар при ДГС „Болярка” – свидетел при установяване на нарушението. В показанията си свидетелите сочат, че към момента на установяване на нарушението на обекта не е имало работници, които да осъществяват работа в него, като такава не е била осъществявана и около месец преди това поради лошите метеорологични условия.

Н. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *